Немачка штампа види избор Брнабићке као добар шаховски потез Вучића

Поделите:

„Што се тиче Вучића, ово је његов рафиниран шаховски потез. Јер, на тај начин од одвраћа пажњу од себе.“

Мандатарка за састав српске владе важи као „стручна, међународно добро умрежена, уздигнута изнад озлоглашене београдске страначке мочваре – и апсолутно лојална Вучићу“, пише штампа на немачком језику.

– Србија први пут као председницу владе има жену која се отворено изјашњава као хомосексуалка. То је вредно пажње – пише швајцарски дневник „Noje cirher cajtung“, преноси Дојче веле.

Лист додаје да, исто тако, треба имати у виду да је то била искључива одлука председника Вучића и да чланови владе и странке ту нису имали шта да кажу.
Аутор текста Андреас Ернст поставља питање да ли је Ана Брнабић „Вучићева марионета“ и одговара – То је могуће, али не мора обавезно бити тако. За разлику од свог слабијег противкандидата, министра спољних послова Ивице Дачића, она није компромитована и нема чиме да буде уцењена. Дачић, чија је каријера почела за време Слободана Милошевића, био је умешан у бројне афере. Тајне службе имају дебео досије о њему, а Вучић би детаље одатле могао да проследи штампи кад год то пожели – каже он.

За разлику од Дачића, она може увек да оде

– Брнабићева је, међутим, неисписан лист. Вучић је њу тек у августу поставио на чело министарства државне управе и локалне самоуправе. Отада је радила на дигитализацији и повећању ефикасности државне администрације. Први успеси су били видљиви, али Брнабићева је имала премало времена да докаже себе и своју пробојност. Њена блискост са ИТ-сектором, браншом која у Србији бележи раст, подстакао је да се успешно заложи за увођење информатике као обавезног предмета у школама. Са медијима и представницима невладиних организација има опуштен однос. То је разликује од Вучића.

Али, Брнабићева нема моћ у кући. Њу је поставио Вучић, и он у сваком тренутку може да је смени. Утолико је она зависна. С друге стране, она има унутрашњу независност и уколико ситуација за њу постане неподношљива, у сваком тренутку може да поднесе оставку. Ту слободу Дачић није имао – наводи „Noje cirher cajtung“.

Лист даље пише ЛГБТ популација у Србији уздржано реаговала на именовање и да је Брнабић још када је ушла у владу рекла да не види себе као геј-министарку и да питање истополног брака не спада у њен ресор.

– Политички рафинирано је изразила поштовање за Српску православну цркву, која је традиционално легло хомофобије. Као експерткиња за маркетинг са универзитетском дипломом британског Хала, брзо се снашла у базену са ајкулама српске политике. Она познаје важећа правила и поштује табуе. Ипак, она својом личношћу помаже да се промени представа према којој шеф владе мора бити мушкарац, а ако је жена, онда бар мајка, а ако је хомосексуална, онда само у тајности. За спољно деловање Србије, бар на Западу, она представља добитак – пише између осталог Анфреас Ернст за дневник „Noje cirher cajtung“.

– И поред свега отпора Српске православне цркве и национално-популистичке партије СНС свеприсутни шеф државе Александар Вучић свесно се одлучио за проевропску али политички неискусну а успешну министарку… Она важи као стручна, међународно добро умрежена, уздигнута изнад озлоглашене београдске страначке мочваре – и апсолутно лојална Вучићу. Она се захвалила председнику за огромно поверење и рекла да јој је част да служи својој земљи – пише лист „Nojes Dojčland“

– Проевропски лист Блиц није једини који се нада да ће она сада оживети српску политичку сцену. И заиста, Брнабићева, коју медији и колеге цене као пријатну и комуникативну, разликује се од српских политичких гладијатора: експерткиња за државну управу и локалну самоуправу, која је студирала у САД и Великој Британији, почела је каријеру још пре него што је прешла у политику. Било као руководитељка пројеката организације за развоју помоћ УСАИД или као директорка једне фирме за електране на ветар у САД – ранији послодавци хвале Брнабићеву, која течно говори енглески и руски, као компетентну у тимском раду. Ипак, њен маневарски простор ће, као што је рекао Вучић, бити ограничен на привреду. Највећи део политичког рада владе ће, како је додао, обављати министар спољних послова Ивица Дачић, пише „Nojes Dojčland“.

Вучићев Рафинирани шаховски потез

А дневник „Handelsblat“ пише – За српског премијера рачуна се пре свега неограничена лојалност. Након што је… постао председник државе, шеф национално-популистичке странке СНС је недељама размишљао о томе ко би могао да га наследи – и одлучио се за министарку државне управе Ану Брнабић. Нестраначка политичарка није провокација само за делове његове странке и коалиције, већ и за утицајну православну цркву. Јер, Брнабићева је прокламована лезбејка

– Што се тиче Вучића, ово је његов рафиниран шаховски потез. Јер, на тај начин од одвраћа пажњу од себе. Његова спорна победа на председничким изборима је била пропраћена масовним протестима. Његови критичари оптужују бившег министра пропаганде ратног злочинца Слободана Милошевића да хоће да устоличи илибералну демократију. Са лојалном Брнабићком, он и даље може да врши јак утицај на рад владе. Јер, Београђанка, која течно говори енглески и руски, и има диплому британског универзитета у Халу, нема политичку моћ у рукама – закључује „Handelsblat“

Еспресо.рс / Дојче Веле

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here