Немачки АфД: Разлози пораста популарности десничарских популиста

Поделите:

Алтернатива за Њемачку (АфД), која сада доминира десним крилом њемачке политике, ући ће по први пут у државни парламент након што је на посљедњим изборима освојила 12,6% гласова, чиме је званично постала трећа најјача партија највеће европске економије.

Странка је стара једва пет година и била је политичко новорођенче када су се 2013. године одржавали претходни избори. Тада су освојили 4,7% гласова, прошавши тек мало испод цензуса од 5% који је потребан за улазак у савезни парламент.

Током четири године послије тога, АфД се трансформисао. Некада су га водили професори дубоко забринути за будућност евра, али ова странка сада окупља широку лепезу десничарски оријентисаних бирача који нису задовољни досадашњом политичком понудом. Уствари, име странке потиче од сада чувене изјаве Ангеле Меркел да нема алтернатива политикама које је успоставила њена влада у настојању да спасе евро у најгорим тренуцима финансијске кризе.

АфД је тврдио да постоје алтернативе, и тако је рођена странка која ће покушати да покаже које су те алтернативе.

Трансформација партије удаљавањем од коријена фокусираних на Европу била је радикална. Како је еврозона поново дошла у равнотежу, популарност АфД-а је опадала, те су сви показатељи говорили да је неизбежан њен пад на политичке маргине. Међутим, након тога је дошло до избјегличког прилива 2015. и 2016. године. Реакција странке на политику отворених врата Ангеле Меркел измијенила је готово до непрепознатљивости оно што су Бернд Луке и његови евроскептични сарадници основали у априлу 2013. године.

„Пецање“ на десници

Прије свега, бројни АфД-ови политичари користе ватрену реторику какву савремена Њемачка раније није никада чула. Фрауке Петри, вјероватно најпознатија личност странке, тврдила је у јануару 2016. године да постоје ситуације у којима њемачке снаге на граници могу да легитимно пуцају у избјеглице које покушавају да пређу границу.

Такође, постоје и они као што је Бјерн Хеке, који покушавају релативизирати њемачку прошлост, као и многи који су снажно антимуслимански оријентисани. Противљење политици Ангеле Меркел према избјеглицама, ипак, остаје галванизирајућа сила која партију држи заједно. У том смислу, АфД има сличности са Националним фронтом у Француској и другим изразито десничарским странкама широм Европе.

АфД је, међутим, прилично сложенији од осталих “рођака”. Иако су многи евроскептици који су основали партију одавно отишли, њихов утицај није у потпуности нестао. Један од водећих кандидата за АфД на изборима 2017. године, Алис Вајдел, на примјер, је 38-годишња лезбејка која је радила за Голдман Сацхс. Говори течно мандарински језик и провела је шест година у Кини, гђе је радила докторат о кинеском пензионом систему. Она свакако није архетипски вођа једне екстремно десничарске странке.

На великој сцени

Сада када ће се наћи у савезном парламенту, АфД треба да научи како да се бави изазовима стварног политичког живота унутар Бундестага. Имају знатан број чланова који имају пуно тога да кажу. Не мањка им истакнутих личности. Али, мораће да у Бундестагу покажу да имају онакве људе какве Нијемци називају “Сацхполитикер” – посланике који могу обављати значајне послове унутар парламентарних одбора. Морају показати да се политиком могу бавити једнако добро као што знају говорити о њој. За парламентарну партију која има веома мало искуства у животу унутар политичких институција ово би се могло показати као изазов.

Велико питање за АфД сада је како ће проћи на изборима 2021. године. Свијет парламентарне политике углавном се испостављао као погубан по популарност радикалних странака. АфД нема шансе да заиста уђе у власт – све њемачке партије одавно су рекле да неће сарађивати са њима – а њени политичари ће морати да покажу да су у стању да формирају заједнички став по читавом низу политичких питања која су до сада имала занемариву улогу у развоју странке.

Раст АфД је шок за њемачки политички систем. Многи Нијемци су дубоко узнемирени помишљу да ће десничарска странка наредне четири године да сједи у парламенту. Ипак, највећи изазови АфД тек очекују.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here