Немачки медији: Ово је ноћна мора, Меркел је заслужила пораз

Поделите:

Немачки медији не штеде канцеларку те земље, Ангелу Меркел, која је извојевала победу на изборима и осигурала свој четврти мандат, називајући ту победу „ноћном мором“, а у „Шпиглу“ чак пишу да је „заслужила пораз“.
Дан после шокантних избора немачка штампа пише искључиво о успону десничара који ће „променити Немачку“.

– „У чему су други погрешили, колико су они допринели томе šто је АфД постала тако јака? На то питање одговор неће тражити само историчари који се буду бавили овим временом. Јер, тек сада све почиње. Зар није ова странка попунила празнине? – пише данас „Франкфуртер алгемајне цајтуг“.

Сада ће та партија (АфД) имати истакнуто место у пленуму Бундестага и водити комисије, чак и ако неки посланици других партија буду пружали последњи, тужни отпор.
Та партија сада може да запосли стотине људи и да са државним новцем намеће своје теме. Сада она има демократски печат – наводи се у тексту.

Рајнише пост“ (Диселдорф) је најдраматичнији: „24. септембар 2017. датум који означава крај умерене послератне Немачке у којој је владао консензус. Земља скреће удесно.“

„Губитник избора се зове Ангела Меркел“, јасно пише Швебишšе цајтунг (Равенсбург).

„Берлинер цајтунг“ пише да ови избори мењају Немачку.
Не, они неће променити улогу Немачке у свету јер це упркос свему Ангела Меркел остати канцеларка. Међутим, ови избори могу променити репутацију Немачке у свету. Неким нашим суседима је сигурно крајње непријатно што седамдесет година након завршетка рата и десни радикали креирају политику у Рајхстагу у Берлину у којем је сада седиште Бундестага – наводи се у тексту.
АФП истиче да немачка штампа за Меркелову кажу да је извојевала „победу из ноћне море“.

Са друге стране „Шпигл“ оптужује Меркелову да је водила „неинспиративну кампању“ и да је игнорисала изазове које представља десница.

– Заслужила је овај пораз – наводи се у тексту „Шпигла“.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here