„НЕМАЊИЋИ“ поделили Србију и РТС

Поделите:

Бура око “Немањића” не стаје: расправа о квалитету серије се са Твитера, из чаршијских полемика и новинских стубаца прелила на Јавни медијски сервис и довела атмосферу између Програмског савета и уредника и директора телевизије до усијања.

Баражна паљба по серији чија је прва епизода емитована у новогодишњој ноћи почела је са виртуелног фронта, Твитер хаштагом #Немањици. И темељном претрагом порука са овим префиксом тешко је пронаћи оне које су позитивне: коментари углавном варирају од згрожених до заједљивих, подсмешљивих. На мети су се нашли не само глума и режија, сценарио и говор неприлагођен средњем веку, већ и буџет који је – према тим мишљењима – неоправдано висок. Оно што су твитераши започели, прихватила је – са нешто мање страсти – и стручна јавност. Kритикују се и режија и сценарио и одабир глумаца, али жестина којом се напада серија намеће питање да ли је ова критика само уметничка или се иза ње крију неки други интереси.

Стоп серији

Kао кулминација негативних критика стиже и одлука Програмског савета РТС, која је за викенд упућена менаџменту и уредничком колегијуму РТС, да се емитовање серије прекине док чланови Савета не одгледају макар пет епизода, односно половину прве сезоне.

– Очекујемо да ће Управни одбор услишити захтеве овог тела. Имамо 15 чланова од којих су двојица редитељи, дакле, ради се о компетентним људима. Ако квалитет буде и даље споран, консултоваћемо се о даљим потезима. Вероватно ћемо укључити и Управни одбор и друге људе са телевизије. Подсећам да у члану 30 Закона о јавним медијским сервисима пише: “Програмски савет стара се о задовољењу интереса слушалаца и гледалаца”. Kако ћемо се старати о њиховим интересима ако не можемо да погледамо епизоде пре него што буду објављене – истиче председник Програмског савета РТС-а Миливоје Павловић за “Блиц”.

Две врсте примедаба

“Немањићи” су у сваком смислу посебни, истиче Павловић: тематски, програмски, продукцијски и финансијски.

– Пилот-епизода наишла је на веома негативни ођек и од стручне и од шире јавности. Постоје две врсте примедаба: једна је да је квалитет серије лош, да су ликови недовољно разрађени, дијалози слаби, да се ради о аматерској представи која је досадна, а друга критика долази од угледних историчара који тврде да се серија огрешила о чињенице. То је превише примедаба и баш због тога смо се ми одлучили на овај захтев, који није пракса. Искрено верујем Горану Михићу који је имао пуно успеха на телевизији и филму, али сада се први пут бави историјском формом – каже Павловић.

“Садистичка помама”

Главни и одговорни уредник Kултурно-уметничког програма РТС Небојша Брадић сматра критике “добродошлим”, али упозорава:

– Стручна и добронамерна критика рада Јавног сервиса увек је добродошла и има смисла. Али, прикључивање хајци на домаће ТВ серије које се баве историјски комплексним садржајима, којима се до сада нико није бавио, морално је дискутабилно и личи на садистичку помаму покренуту личним и/или политичким интересима. Подвлачим да је Јавни сервис данас важнији него икада. Он емитује вести којима се верује у времену широко распрострањених лажи, као и оригиналне програме који нам помажу да дефинишемо своју културу – каже Брадић за наш лист. Он, међутим, није открио да ли ће уважити захтеве Савета.

Сумња над избором сценарија

Сценарио Гордана Михића за серију “Немањићи – Рађање краљевине” изабран је на анонимном конкурсу под шифром “Снови”. Својевремено је у интервјуу за наш додатак “ТВ&поп култура” изјавио да се ради о пројекту који је почео да пише пре 20 година, да је требало и да га режира, али да тада није било интересовања за ту тему.

Kонкурсна комисија која је изабрала његово дело (не знајући о којем аутору је реч) радила је у саставу: новинар Милан Влајчић (председник), редитељ Горан Марковић, Смиља Марјановић Душанић, историчар. Kако је 9. фебруара 2016. године известио РТС, на конкурс је приспело 12 сценарија. По кулоарима се причало да је међу онима који нису прошли било и познатих сценариста и драмских писаца, а један од њих је РТС-у претио тужбом сумњајући у пропозиције конкурса.

Твитер РТС

На званичном Твитер профилу РТС-а у суботу увече појавило се неколико твитова који су додатно узбуркали јавност, а посебну пажњу изазвао је један у коме је стајало: “Да је Бујке дао Павловићу службена кола да се возика по Пешти, овога не би било”. РТС је касније обрисао спорне твитове уз образложење да то није став куће већ да им је неко хаковао Твитер. Брадић о овоме јуче није хтео да говори.

Нова сезона већ две године

Kада је у питању будућност серије, директор РТС уверава јавност и да је она искључиво пројекат те куће, те да неће отићи са ове телевизије као “Убице мог оца” и “Сенке над Балканом”. Бујошевић је казао да верује да ће “Немањићи” добити и наставак, а да би снимање могло да почне још ове године.

Директор РТС: Уопште нисам забринут, имамо одличан материјал

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић казао је да су критике након првог емитовања серије “Немањићи – Рађање краљевине” потекле са Твитера и представљају “лажну осуду јавности”, а да ће гледаоци свој суд дати након завршетка емитовања серије.

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић казао је да су критике након првог емитовања серије “Немањићи – Рађање краљевине” потекле са Твитера и представљају “лажну осуду јавности”, а да ће гледаоци свој суд дати након завршетка емитовања серије.

– За серију уопште не бринем. Имамо одличан материјал, урадили смо велики посао. Срамота је што до данас нико није обрадио тај период наше историје – изјавио је Бујошевић у интервјуу за недељни број “Вечерњих новости”. Директор РТС тврди да су поједини коментари потекли од људи који имају “нерашчишћене односе” са РТС-ом.

– Од петоро људи који се баве филмом и уметношћу и чији су се коментари међу првима појавили на Твитеру, четворица имају приватно нерашчишћене односе са РТС-ом. Серију је те вечери видело 2.045.000 гледалаца и, што је необично важно, људи су све време били уз “Немањиће”, нису напуштали серију – казао је Бујошевић.

Он је упоредио тај аудиторијум са бројем људи који су спомињали ову серију на Твитеру, истакавши да је реч о свега 800 корисника друштвене мреже и да нису сви њихови коментари били негативни. На питање да ли је погледао прву епизоду пре емитовања, Бујошевић је одговорио потврдно, уз објашњење да “можда постоји вишак неких сцена”, али да сматра да је посао добро урађен и да у монтажи неки делови могу да се скрате чиме се добија већа драма. Он је казао и да су напади почели још пре емитовања серије.

Блиц

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here