Нестао Месићев досије: Нико не зна где је!

Поделите:

Надлежни из архива тврде да документ заправо никада није ни стигао до њих.

Досије некадашњег председника Хрватске Стјепана Месића нестао је из Хрватског државног архива!

Документ који садржи информације који је годинама прикупљала некадашња Служба државне безбедности, налази се у евиденцији Хрватског архива, а надлежни из те институције тврде да досије заправо никада није стигао до њих.

Хрватску јавност иначе увелико потреса још једна афера са тајним документима.

Досије најдуговечнијег хрватског политичара, Владимира Шекса, за кога се одавно прича да је сарађивао са Удбом, такође није доступан јавности. Шекс је недавно лично затражио да се заштите подаци из његовог досијеа, тако да информације које се односе на сарадњу са службама безбедности нису доступни.

Име главног саветника хрватског премијера Андреја Пленковића, међутим, спомиње се у досијеима других особа.

Тамошњи медији преносе да је Шекс 1974. године добио статус оперативне везе СДБ-а под псеудонимом “Kолега”. Тад је наводно информисао тајну службу о “екстремистичким плановима” тада младог Златка Багарића, касније познатог као краља коцке.

– Шекс је годинама радио као доушник Удбе и седамдесетих година је цинкарио кључне хрватске националисте – наводи магазин Национал.

Већина тих докумената постала је доступна након отварања тајних досијеа, што је омогућио нови закон о архивима. У великом броју досијеа спомиње се “оперативна веза Kолега”. Видљиво је и да “Kолега” оперативцима службе говори највише о хрватским националистима и екстремистима, односно, њиховим поступцима средином 70-их на подручју Осијека, Винковаца, Валпова…

Јутарњи наводи да је Шекс 1974. самоиницијативно дошао у центар Удбе у Осијеку, како би испричао шта је чуо од мајке Златка Багарића, коју је као адвокат заступао у спору око станарског права.

Хрватски краљ коцке Багарић се након одслужене војске одселио у Немачку, где је према наводима из досијеа био део непријатељске емиграције.
Јутарњи.хр

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here