„Нетачне тврдње о војном ангажовању Русије“

Поделите:

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов изјавио је да су тврдње о војном ангажовању Русије на Балкану потпуно неутемељене, посебно кад је у питању Босна и Херцеговина.

„Мислим да се ту више мисли на Руско-српски хуманитарни центар у Нишу. Ту имамо шест запослених и четири машине за гашење пожара. Тако да је тешко то упоредити са, рецимо, базом Бондстил на Косову“, казао је Иванцов за бањалучке „Независне новине“.
Према његовим ријечима, могућности центра се користе искључиво у хуманитарне сврхе, као што је то било 2011. године током гашења пожара и 2014. током поплава.
„Ниш би могао да се користи за обуку ватрогасаца и слично. И да закључим, Русија има интересе у региону, али ти интереси нијесу противни интересима земаља у региону, укључујући и БиХ“, истакао је руски дипломата.
Иванцов је подсјетио на изјаве свих политичких званичника БиХ да је руска улога у тој земљи стабилизирајућа и да Русија нема негативне намјере, додавши да је Русија, упркос међусобним разликама у мишљењима по одређеним питањима, увијек имала конструктиван однос са САД, јер и једна и друга држава, како је казао, желе мир и стабилност БиХ.
„Нажалост, почевши од маја ове године, званичници САД су кроз саслушања у комитетима за вањске послове америчког Конгреса постали гласни у критици улоге Руске Федерације у региону. Оно што је тамо изнесено не одговара истини“, додао је руски амбасадор у БиХ.
Иванцов је појаснио да се тврдило да Русија користи енергетику за промоцију своје геополитике на Балкану, па да омета приступање земаља региона ЕУ и НАТО-у, да подржава коруптивне праксе, до тврдњи о војном ангажовању Русије на Балкану.
Он је рекао да Русија нема ништа против чланства земаља региона у ЕУ, „уз малу опаску да жели заштитити своје интересе“, додавши да није у реду условљавање типа „или ЕУ или Русија“.
„Мора да постоји начин гдје је могуће обоје. Што се тиче чланства БиХ у НАТО-у, наш став је добро познат“, навео је Иванцов.
Он је још казао да је БиХ независна и суверена земља којој не требају ментори који ће говорити локалним политичарима шта треба да раде.
„Нажалост, продужено присуство високог представника неминовно води стварању таквог ефекта јер политичари покушавају ђеловати посредством високог представника, умјесто да преузму ствари у своје руке. То је потпуно погрешно“, рекао је Иванцов.
Главни проблем БиХ, како је оцијенио, је недостатак повјерења међу политичким лидерима, оцјенивши да је то штетно за земљу и грађане, с обзиром на то да ће у ситуацији нефункционалних институција највише на крају изгубити грађани.
„Мислим да је једини начин да се крене напред дијалог и сарадња између народа, институција на свим нивоима и њихових лидера“, закључио је Иванцов.

РТЦГ

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here