Ниче дворац Обреновића

Поделите:

Канцеларија за јавна улагања најавила инвестиције у Горњем Милановцу. Уз летњиковац ће се градити велики комплекс са вештачким језером

ВЕЋ се чине прве (пред)радње за изградњу новог дворца у Такову, „копије“ непостојећег раскошног летњиковца краљевског пара Александра и Драге Обреновић, од кога више не постоји ни најмањи надземни остатак. „Кроји“ се изглед читавог комплекса, а планови његовог спољњег и унутрашњег изгледа, за које се основано сматра да су веродостојни, рад оновремених аустријских архитеката, сачувани су.

Ово, за „Новости“, потврђује Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, у чијем атару је и Таково, после два састанка са Марком Благојевићем, директором Канцеларије за управљање јавним улагањима, који је посетио општину и сам локалитет на којем се налазио дворац, уз остатак Таковског грма кнеза Михаила Обреновића.

– Око реплике дворца градиће се комплекс по узору на онај бивши. Има неколико стручних предлога за каснији коначни изглед целог тог предела. Новина у односу на ранији дворски комплекс ће, највероватније, бити вештачко језеро у њему – каже Ковачевић.

Изградњу таковског дворца обзнанио је председник Србије Александар Вучић, током недавне посете Милановцу. Цена подухвата није саопштена, али се незванично рачуна да ће бити око пет милиона евра. Од бившег летњиковца Обреновића није остао ни камен на камену (осим две урушене помоћне зградице од цигле, стотинак метара од места где се он налазио), зато што је, до последњег предмета, био у етапама пљачкан, па је 1917. спаљен, а комунистичке власти су 1945. организовале потпуну разградњу његових зидина. Тај материјал је потом уграђиван у државна, али и понека приватна здања у овом крају.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here