НИС баца милионе евра, ево и на шта

Поделите:

НИС је прошле године на службена путовања потрошио близу два милиона евра, а разлог за овако високу суму лежи у томе што је компанија плаћала и приватне проводе и путовања у познате туристичке дестинације појединим руководиоцима, сазнаје “Блиц”.
То је чак 500.000 евра више него што је требало да уплате у државну касу по основу дуга за еколошку таксу на мазива, коју не плаћају од 2010. године, због чега су грађане Србије закинули за новац којим би годишње могло да се изграде бар два вртића.

Али пошто НИС нико не контролише, под ознаком службених путовања и припадајућих дневница, подводе се и прохтеви менаџмента за личним задовољствима, попут посматрања разноразних спортских догађаја који немају никакве везе са пословима Нафтне индустрије. Све то делом је пало и на плећа саме државе која је мањињски власник ове компаније, чији представници у руководству мудро ћуте јер су и они били део тима који је своје туристичке туре по свету подводио под службена путовања, па је поред бесплатног аранжмана, добијао и позамашне дневнице.

Најдрастичнији пример овакво бахатог понашања је колективно путовање великог броја руководиоца у Киргизију како би пратили спортске игре. Извор “Блица” из НИС тврди да је за тај провод из компанијске касе издвојено више десетина хиљада евра.
– То је врхунац бахатости топ менаџмента који је и потписао путне налоге за ову манифестацију. Овај пример је карактеристичан не због самог износа већ због тога што се колективно отишло на туристичко путовање. Реч је углавном о менаџерима Русима, али у овој тури је било и наших људи који су пратили спортске игре. Поред овог приватног колективног аражмана, под фирмом службеног заведена су и многа појединачна путовања менаџера на атрактивне дестинације у Италији, Француској, Великој Британији, које немају баш никакве везе са пословима НИС. Али налоге за оваква сумњива службена путовања потписује топ менаџмент и ту се ништа не може. Мало им је пара које примају од неколико десетина хиљада евра месечно, па хоће и на дневницама толико да зараде. Да не говорим о путовањима у Русију, која се сва књиже као службена, укључујући и она када се иде на приватна славља – објашњава наш саговорник.

И стручњаци сматрају да је ово велики износ за службена путовања и да држава има право да провери да ли се новац наменски троши. Ово тим пре што ова компанија за те намене издваја више него што би требало годишње да уплати за еколошку таксу, која је 1,5 милиона евра.

– Држава мора да контролише пословање НИС-а јер у компанији има свој капитал. Нејасна су одрицања државе на сопствену штету, што је испољено кроз многе аспекте, од рудне ренте, начина на који се експлоатишу ресурси до еколошке таксе. Путем суда морају да се наплате сва та потраживања – каже Драган Добрашиновић из Коалиције за јавни надзор.

Министарство екологије покренуло је управни спор због неплаћања еколошке таксе на мазива од 2010. како би од НИС наплатило девет милиона евра дуга.

Кравченко кренуо с трошкарењем

Утемељивач овакве праксе трошења новца је бивши директор Кирил Кравченко, коме је и пут на приватну прославу у Италију платио НИС.

– Издвојити два милиона евра за трошкове службеног путовања је и за много богатије нафтне компаније у свету велики износ. Али изгледа за НИС није. Да не говорим о бахатости којом се у року од 15 минута мењају дестинација и време поласка. Због те бахатости је бачено више десетина хиљада евра на пенале како за авио-карте тако и резервисане хотеле. И док се овако новац немилице троши, за државу нема пара да се плати еколошка такса – каже наш извор.

У НИС-у ћуте

„Блиц“ је НИС-у два пута упутио питања о трошковима за службена путовања у 2016. години, међутим из ове компаније нисмо добили одговор.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here