Њујорк тајмс: Мандатарка Брнабић – напредак геј права у Србији, али…

Поделите:

Када је председник Србије Александар Вучић објавио да за мандатара именује 41-годишњу Ану Брнабић, запањио је Србе, али и посматраче са стране, пише „Њујорк тајмс“.

Лист пише да би Ана Брнабић, која је у политику ушла прошле године, када ју је Вучић поставио на положај министра за државну управу и локалну самоуправу, могла да постане прва жена и прва отворено геј особа на месту премијера у Србији.

„Њујорк тајмс“ о Ани Брнабић

Њеним именовањем, процењује Њујорк тајмс, Вучић можда настоји да стиша европске бриге док се Србија креће ка чланству у Европској унији, а наставља да буде срдачан са Русијом и јача српску војску.

Лист наводи да је Брнабићева, пошто је номинована, изјавила да ће, ако буде изабрана, водити Владу са одлучношћу и одговорношћу.

„Заиста, ако се Брнабићевој омогући да врши своја овлашћења и води Владу Србије, тиме ће послати моћан сигнал да је време за Србију – и за остатак света – да иза себе оставе старе предрасуде“, констатује Њујорк тајмс.

Тај циљ ће, међутим, бити компромитован уколико се покаже да је Брнабићева постала само Вучићево оруђе, или ако буде одбачена да би се, како се наводи, увећале Вучићеве велике амбиције.

Њујорк тајмс наводи и да је Српској напредној странци потребно 126 посланика за именовање новог премијера. Опозициони посланици, у земљи где, како тврди њујоршки дневник, половина људи сматра да је хомосексуалност болест, оклевају да подрже Брнабићеву.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here