Ноје цирхер цајтунг: Откуд Харадинају толико богатство?

Поделите:

Лист „Ноје цирхер цајтунг“ објавио је текст у којем пише о башкарењу косовског премијера Рамуша Харадинаја у луксузном швајцарском зимовалишту за дочек Нове године, уз питање одакле му толики новац.

„Немогуће је сакрити се од политичких противника на Косову. То су пре десет година искусили сведоци који су хтели да сведоче против Рамуша Харадинаја, а онда заћутали. Харадинај је двапут ослобођен оптужби за ратне злочине и данас је премијер земље. Но сада је морао сам да схвати да је и даље тешко сачувати тајне у овом испреплетаном друштву великих породица“, пише Ноје цирхер цајтунг у осврту на „мистериозно богатство бившег господара рата“, преноси Дојче веле.

Харадинај је наиме тихо прославио Нову годину са супругом, троје деце и нећаком у Швајцарској – ни мање ни више него у хотелу „Карлтон“ у швајцарском Санкт Морицу.

„Повезаност са Швајцарском он дели са многим бившим кадровима герилске трупе ОВК. Пре него што је у рату 1998/99. године постао ратни вођа региона Дукађин, радио је у Романдији (подручје где се говори француски) као избацивач у ноћном клубу. Швајцарска је, дакле, логичан избор за одмор“, пише лист.

„Али откуд Санкт Мориц и откуд „Карлтон“, пита се истраживачки портал Инсајдери.

Наводи да за једну ноћ у 160 квадрата царског апартмана, који је Харадинај наводно резервисао, мора да се изброји око 5.000 франака. Заједно са новогодишњом вечером и другим удобностима, десетодневни одмор је наводно стајао око 80.000 швајцарских франака.

Инсајдери истиче да тачан износ није могао да се сазна, јер хотел не даје податке. „И кабинет косовског премијера ћути. Тамо кажу да се ради о приватним издацима са којима држава нема ништа“, преноси приштински портал.

Циришки лист подсећа да је Харадинај недавно себи подигао плату – тада је објаснио да има трошкове одевања у складу са функцијом и да је сада најплаћенији премијер региона.

„Али и са таквом зарадом је тешко платити одмор у Санкт Морицу. На Косову је скоро немогуће имати тајну. Нерешена остаје само мистерија откуд богатство људима попут Рамуша Харадинаја“, закључује Ноје цирхер цајтунг.

РТС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here