Нова криза у Македонији: Заев изједначава албански и македонски језик!

Поделите:

Део Тиранске платформе који се односи на језик, а на чему су инсистирали албански лидери при формирању Владе Зорана Заева у Македонији, ушао је у формално разматрање у овој суседној земљи

Kако сазнаје Спутњик, у процедуру македонског Собрања, највишег органа законодавне власти, стигао је предлог закона који би требало да изједначи македонски и албански језик.

Српски лидери у Македонији овакав приступ оцењују као почетак федерализације државе и  покушај стварања – двонационалне земље. За Спутњик најављују да ће се политичким средствима борити против оваквог закона.

– Дешава се нешто на шта смо упозоравали. Влада Зорана Заева почела је да примењује Тиранску платформу на основу које је и формирана. Уколико неко не жели да се поштује само албански језик или да се пројектује искључива двонационалност у земљи, онда би морао да се измери значај свих језика у Македонији и македонском друштву, па да имамо заједнички однос за све и исти став птрема свима – каже за Спутњик Иван Стоилковић, лидер Демократске партије Срба у Македонији.

Спутњик

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here