Нова снага Хезболаха

Поделите:

Либанска шиитска милиција Хезболах профитирала је од рата у Сирији. Kао својеврсно војно крило Ирана, добро се наоружала. Сада присуство Хезболаха на границама представља претњу за Израел.

Либанска војска се већ више од пет дана бори против терористичке организације „Исламска држава“ чије су паравојне јединице продрле у делове сиријске планине Kаламун и допиру чак и до Либана. Џихадисти ИС добро су наоружани. Зато либанска војска води борбу у лабавом савезу са два партнера: Хезболахом и Ираном.

Та алијанса којом доминирају шиити могла би заједничким снагама да потисне сунитске екстремисте – тако је најавио заменик иранског министра спољних послова Хусеин Џабер Ансари приликом посете Бејруту: „Либанска војска, уз помоћ Хезболаха и (иранске) нације, бележи значајне победе против ИС“.

Незамислива коалиција

Либанска војска и Хезболах – такав савез дуго је био незамислив: државна војска Либана у савезу с паравојном формацијом чији су корени у Ирану и коју подржава Техеран. Либанска војска као државна институција повезује се са недржавним актером који, према речима политиколога Ејтана Азанија, делује као држава у држави. „Независна политика либанске организације створила је конфликт и напетост у односима с либанском државом“, пише Азани у својој књизи о Хезболаху. Једна од главних тачака сукоба између покрета и владе јесте Хезболахова политика отпора која је у многим случајевима супротна интересима владе“.

Тензије из деведесетих постоје и данас. Хезболах је независни фактор у либанској политици. Од 1992. године заступљен је у либанској Народној скупштини, али када је реч о војним питањима, води независну политику. Године 2006. сукобио се с израелском војском, што је резултирало једномесечним ратом.

Подељени Либан

Отада је Либан политички подељен. На једној страни су сунити, Друзи и делом либански хришћани, док су на другој страни шиити и опет делови хришћанског становништва. „Kоалиција састављена од хришћана, сунита и Друза пре свега има једну жељу“, пише турски аналитичар Тимур Гоксел, „а то је да Хезболах одврати од тога да оружје и политичку моћ користи како би променио политички и економски баланс заснован на конфесионалним принципима Либана“.

Израел је забринут због тога што либанска војска сарађује са партнером који скоро да се не може контролисати, и који уз то као свог савезника има Иран. Тел Авив страхује да би Хезболах могао да искористи савез с либанском армијом како би свој план против Израела могао – као никада пре – да спроведе у дело.

 

Дојче веле

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here