Нова стратегија ЕУ: „Меке моћи“ за Западни Балкан

Поделите:

ЕУ „меким моћима“ намерава да убудуће утиче на више стабилности на Западном Балкану, најавио је шеф кабинета европског комесара за проширење Јоханеса Хана, Михаел Kарничниг.

Он је навео да ће за две недеље Европска комисија представити нову стратегију за Западни Балкан. Та стратегија, како је објаснио, ослањаће се на употребу „меких моћи Европе“ у циљу стабилизације региона.

Под „меким моћима“, како је објаснио, ЕУ подразумева економске подстицаје, побољшање дијалога међу политичким актерима, као и подстицање демократије и мирољубивог социјалног суживота различитих култура, вера и језика.

Шеф војне обавештајне службе Едвин Поточник оценио је позитивним што је разбијена Исламска држава, али је указао да посебан потенцијал опасности постоји на Балкану.

„У Босни и Херцеговини расту национализам и исламизам“, рекао је он, додајући да и делови становништва немају поверење у заједничку државу. „Те конфликте би могли да искористе актери изван Европе“, подвукао је Поточник мислећи на Русију, Турску и Саудијску Арабију.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here