Нови извјештај обавјештајаца изненадио све: ‘Кина није у игри…’

Поделите:

ГДЕ ЈЕ КИМ ЈОНГ-УН УСПИО НАБАВИТИ ТАКО МОЋНЕ РАКЕТЕ Нови извјештај обавјештајаца изненадио све: ‘Кина није у игри…’

Након што је крајем српња Сјеверна Кореја посљедњи пут тестирала балистичку ракету, Ким Јонг-ун је славодобитно ускликнуо: ‘Цијела Америка је унутар досега наших пројектила!’. Свијет је остао запањен и сви су се почели питати како су Корејци одједном остварили такав напредак. Како је могуће да након неколико неуспјешних и срамотних покушаја одједном створе ракету која може тући по Seattleu, Los Angelesu, можда чак и даље у унутрашњост Америке?

Одговор на сва та питања можда стиже из анализе америчке обавјештајне службе, пише New York Times. Амерички стручњаци су помно проматрали све снимке испаљивања ракете и дошли до помало изненађујућег закључка – моћни ракетни мотори готово сигурно стижу из Украјине, точније из творнице која је тијеком цијеле своје повијести уско повезана с руским ракетним програмом.

Ова анализа могла би јако изненадити и америчког предсједника Доналда Трампа који је отворено тврдио да Кина једина пружа Пјонгјангу економску и технолошку подршку. Једино је државни тајник Реџ Тиллерсон тихо тврдио да у цијелој причи одређену улогу има и Русија…

– Након низа пропалих покушаја и америчке саботаже, корејски ракетни програм се страховито промијенио. Очито је да су у посљедње двије године Корејци промијенили и стручњаке, али и добављаче – стоји у анализи експерта за пројектиле Michaela Ellemana.

У анализи која је произашла из бројних фотографија из Кореје такођер стоји да су такви ракетни мотори некада били понос војске СССР-а и да су толико моћни да само један пројектил може пребацити 10 термонуклеарних бојевих глава с једног континента на други.

Такви моћни мотори могу се повезати само с неколико творница на подручју бившег СССР-а, али фокус Американаца је засад само на једној. Зове се Јузмаш и налази се крај украјинског града Дњепропетровска. Та је творница за вријеме Хладнога рата производила најсмртоносније пројектиле у совјетском арсеналу, а занимљиво је да је чак и након распада СССР-а остала главни произвођач руских пројектила.

Међутим, након револуције на кијевском Мајдану у којој је свргнут проруски шеф државе Виктор Јанукович, те након избијања рата у Украјини државна творница пројектила упала је у велике проблеме. Руси су моментално отказали све наруџбе, а творница је готово банкротирала. Морал међу радницима је био тако низак да су престали долазити на посао.

Сад се поставља кључно питање – јесу ли Украјинци били толико очајни да су продали ракете Ким Јонг-уну?

– Велика је вјеројатност да су ти пројектили илегално дошли из Украјине. Не знам колико су им Украјинци помогли у набави, али само ћу рећи да сам јако забринут – рекао је Еллеман за NY Times.

Ипак, постоји верзија приче која би могла потпуно аболирати Украјинце. Прије шест година истражитељи УН-а су открили да су Корејци покушавали провалити у један тајни украјински комплекс и покрасти им све тајне документе везане уз ракетни програм. Два човјека из Сјеверне Кореје су ухићена, а у извјештају УН-оваца пише да су се фокусирали на крађу докумената везаних за ракетне суставе, моторе и суставе за убризгавање горива.

Стручњаци вјерују да је шест година послије Сјеверна Кореја поновно кренула у акцију. Међутим, сада би због ратне ситуације и поприличног каоса у држави, посао за тајне агенте Ким Јонг-уна могао бити пуно лакши.

Детаљна анализа Еллемана заправо само потврђује ријечи високих дужносника америчке обавјештајне службе – не постоје никакви изгледи да Пјонгјанг у тако кратком року произведе тако високо софистициране ракете. Требали су помоћ извана.

Бијела кућа није хтјела коментирати ово велико откриће, из Јузмаша су поручили да нису пропали и да своје ракете не продају никоме изван граница Украјине, а главни савјетник за националну сигурност украјинског предсједника Петра Порошенка оштро је одбацио наводе да је Украјина било како повезана с прљавим пословима с Пјонгјангом.

– Украјина је жестоко против тоталитарног режима у Пјонгјангу, а ова прича вјеројатно је испровоцирана из руских тајних служби – рекао је Олександр Турчинов.

Еллеман није хтио одбацити могућност да је највећа руска твртка за дистрибуцију ракета, Енергомаш, имала некакву улогу у трансферу мотора РД-250 у Сјеверну Кореју. Наиме, Енергомаш је прије избијања рата у Украјини уско сурађивао с Јузмашом и не би било чудно да су моћни мотори остали у неким руским складиштима…

Али сада се поставља ново питање – како је могуће да су обавјештајне службе многих земаља које помно прате Сјеверну Кореју пропустиле забиљежити да Пјонгјанг шверца тако вриједне и моћне суставе у своју земљу? Одговор на то питање није успио дати ни бивши директор ЦИА-е Леон Панетта, који је ту дужност обављао у вријеме Барака Обаме.

– Ваљда нитко није очекивао да ће тако брзо напредовати… Сви смо остали у шоку – рекао је Панетта.

Поделите:

1 COMMENT

  1. Верујем да су СВИ СВЕ знали и дозволили; а зашто нису реаговали – то је већ део неке приче која нам неће бити доступна.

    ПС
    ..те му сад вест – да су САД на Јапан бациле Хитлерове бомбе – дође као прелудијум за ову )): шта фали – ако су могле САД, што не би и Кореја?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here