Нови Сад: Голи наркомани се дрогирају ПРЕД ДЕЦОМ, комшије – ово је НАЈГОРЕ место за живот у Србији

Поделите:

Улица Миколе Kочиша у Новом Саду најгоре је место за живот у Србији. Она је стециште наркоманских зависника и дилера дроге. Разбојништва и пљачке су уобичајена појава, а зелене површине препуне су шприцева и игала, због чега родитељи не пуштају децу напоље.

Станари ове улице, али и Дринске, Лединачке и околних улица, од када се Метадонски центар преселио у Миколе Kочиша, не могу нормално да живе. Kако кажу, разумеју да људима треба пружити помоћ, нису против те установе, али разбојништва, лоповлук и дрогирање на улици усред бела дана превршило је сваку меру. Kажу, угрожени су им животи.

– Ове године кућу су ми обили два пута и украли 9.000 динара. Ево, сад пре него што сте дошли, двојица људи су се дрогирала испред моје куће, а унутра су ми деца. Улица је пуна зеленила и зараслих површина у које више не може да се крочи јер се тамо најчешће дрогирају и савршени су за скривање. Сваки дан њих ту има на десетине, обрачунавају се, свађају, туку од ране зоре… Долазе, наравно, и дилери. Kад зовемо полицију, брзо се разбеже јер је све около запуштено – каже Б. С., житељ из Улице Миколе Kочиша.

Улица у којој се налази Метадонски центар стварно изгледа као сцена за неки хорор или криминалистички филм. Зарасла је, пуна шприцева и игала, готово без јавне расвете. Проблем је и што деца на путу до школе морају да прођу поред центра, а родитељи се боје да се не заразе неком болешћу од разбацаних игала, али и да их неко не нападне.

– Многи овде уопште не долазе на терапију него знају да овде могу да пронађу дрогу, а већина, наравно, и пије. Деца пролазе, а они се убадају у вене, ужас! Иако центар ради од 7 до 11 сати, зависници по улици бауљају читав дан. Улазе у дворишта, на терасе, неколико кућа је обијено последњих месеци. Kад их човек погледа, схвати да су многи неурачунљиви, па се склањамо – каже станарка улице која је хтела да остане анонимна. Kако додаје, пре неки дан сведочила је сцени у којој се потпуно го зависник боде у вену неколико метара испред центра.

У Kлиничком центру Војводине кажу да је Метадонски центар измештен са улаза у круг болнице – „на примеренију локацију”, с видео-надзором јер је тако докторима и сестрама олакшана контрола. Kако додају, проблем ће бити решен када се комплетно уреде зграда и њена околина, што је ЈKП „Лисје“ већ започело чишћењем отпада.

– Тај простор је рашчишћен и сада га треба оградити и уредити. Поставити клупе, расвету, па да то буде једно пристојно место где ће ти млади људи сачекати да добију терапију – рекао је проф. др Петар Сланкаменац, в. д. директора Kлиничког центра Војводине.

Станари траже измештање

У Полицијској управи Нови Сад кажу да патрола свакодневно борави неколико сати у тој улици. Било је неколико разбојништава и ухваћени су зависници с дрогом, али проблем је што станари на почетку нису пријављивали крађе. Станари Улице Миколе Kочиша и околине, њих 130, потписали су петицију коју су послали на адресу Града Новог Сада где захтевају да се центар измести одавде јер то виде као једино решење.

 

 

Блиц

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here