НОВИ УДАР НА ЏЕП: Од октобра струја скупља два одсто

Поделите:

Уштедама и повећањем степена наплате ЕПС убедио ММФ да електрична енергија поскупи минимално. Кредитори хтели поскупљење од 7 до 10 процената. Месечни рачуни домаћинстава у просеку повећани за 68 динара

НАПЛАТА електричне енергије ове године обара све рекорде. За седам месеци 2017. проценат је био 100,49 одсто, а то значи да су потрошачи уз текуће отплаћивали и старе обавезе. То је само један од разлога са којим је Србија убедила представнике мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) да проценат поскупљења буде два одсто, односно да прати инфлацију, а не седам до 10 одсто колико су ови кредитори тражили. Ово поскупљење неће утицати на цене хране, пића и других производа јер је привреда у своје ценовнике укалкулисала киловате још почетком године.

Од 1. октобра цена електричне енергије биће већа за 2 одсто. Поскупљење је одобрила Агенција за енергетику Србије.

– И после поскупљења електрична енергија ће имати најповољнију цену у региону – тврде у „Електропривреди Србије“. – То је до сада најмањи проценат поскупљења електричне енергије у Србији којим се само прати инфлација. Минималан раст цене омогућен је захваљујући уштедама, повећању степена наплате и одличним финансијским резултатима у 2016. години, које је ЕПС представила на састанцима са Међународним монетарним фондом.

У ЕПС истичу да је добар тренд пословања и раст ефикасности из 2016. настављен је и у овој години.

– Проценат наплате ове године износио је рекордних 100,49 одсто, што значи да је наплаћен и део заосталих дуговања – кажу у ЕПС. – Наплата је повећана за 4,98 процентних поена у поређењу са истим периодом прошле године. Ни у једној претходној години у првих седам месеци није остварен већи проценат наплате.

Пре представљања резултата ММФ-у, ЕПС доставио све тражене податке који су Светској банци потребни за анализе у вези са одређивањем нивоа потребног повећања цене за гарантовано снабдевање.

– Домаћинство са просечном потрошњом у Србији плаћаће за 68 динара веће месечне рачуне по новим ценама електричне енергије – показује рачуница ЕПС. – И након поскупљења од 1. октобра, цене електричне енергије по којој ЕПС снабдева домаћинства и мале купце на гарантованом снабдевању биће нижа од економске цене.

ЦЕНЕ УГОВОРЕНЕ

СРПСКО тржиште електричне енергије је либерализовано. Велики купци, компаније и фирме са потрошњом већом од 30.000 киловат-сати годишње, уговарају снабдевање и цене по комерцијалним условима.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here