Новости: Секс на послу није кажњив!

Различите реакције после недоличног понашања медицинске сестре лесковачке болнице у радно време. Закон о раду не одруђује казну за овај чин за време рада, док сваки једанаести запослени код нас користи радно време за вођење љубави

Поделите:

УВРЕЖЕНИ стереотип о узбудљивим медицинским сестрама, које испод радне униформе не носе готово ништа, осмех и на сам помен теме “секс”, можда и јесу главни разлог што је од “комарца настао слон”. Медицинска сестра лесковачке болнице, разведена четрдесетогодишњакиња, ухваћена је на делу док је водила љубав са својим дечком, кога је усред ноћи “прошверцовала” у празну болесничку собу, и то док је била на смени. Закон о раду не може експлицитно да одреди каква санкција следи за сексуални чин за време посла, али свака фирма има своје процедуре и кодексе понашања, као и подразумеване казне за њихово кршење – Како за гледање ТВ-а у радно време, играње игрица, или – секс у радно време.

Стотине коментара изазвала је вест о “посрнулој” службеници здравственог система. Док се једни отворено залажу за линч, питајући се “ко зна шта се ради у ноћним сменама по болницама”, други је бране тврдњама “о лицемерју система”, с обзиром на то да се, како кажу “ћути на узимање мита од пацијената, недостатак лекова, честе паузе…”

ДА ЊЕН случај није усамљен, не само на нашим просторима, сведоче и многа истраживања, анкете, али и недавна иницијатива шведског социјалдемократе да се уведе пауза од сат времена за секс! Тако је недавно истраживање једне наше маркетиншке агенције показало да сваки једанаести запослени користи радно време за упражњавање секса. Такође, према овом истраживању није мали број и оних који се самозадовољавају за време радног времена, па је тако пет одсто жена признало шта ради иза затворених врата, као и 13 одсто мушкараца.

Резултати друге анализе портала Мој Посао потврдили су да је четвртина испитаника имала сексуалне односе у просторијама фирме у којој раде! Њих 50 одсто практиковало је секс у својој канцеларији, 31 одсто имало је односе у остави, а 30 одсто у тоалету. У туђој канцеларији сексуалне односе је имало 16 одсто испитаника, а 25 одсто у соби за састанке.

Статистика и анонимни одговори, нешто су, ипак, посве друго од последица које следе за “ин флагранте”!

По речима психотерапеута, професорке др Невене Чаловске-Херцог, много већа казна за медицинску сестру с почетка наше приче, биће преживети после медијске хајке и прогона мале средине, иначе затворене и конзервативне.

– ОПРАВДАНО је да постоји пауза на сваком радном месту, а како ће ко да је користи, нико не треба да се меша – каже наша саговорница. – Овај догађај у лесковачкој болници пратило је низ ружних инсинуација, чаршијског препричавања, а суштина је једноставна. Наравно да је реч о прекршају. И свака радна организација има своје правилнике понашања и поступања у случају кршења тог правлника. Свакако да су санкције за такво понашање неминовне, било да је реч о опомени, упозорењу, премештају на друго радно место, суспензији или отказу. Прекршај се кажњава. Оно што овом прекршају даје посебну дозу занимљивости је што је у питању секс, који је иначе интимна, приватна ствар.

Додатан проблем је, додаје др Чаловска, што цео догађај прати гомила ружних стереотипа о медицинским сестрама и лекарима. Уз све то, дешава се у малом граду.

– У сваком случају, у питању је здравствена установа и ако гледамо из угла пацијената, не би нам било пријатно да медицинско особље гледа ТВ, игра игрице, или има секс у радно време, док лежимо у болесничкој постељи – објашњава наша саговорница. – Здравствено особље је тамо због нас и то је најважније.

ПО РЕЧИМА Владе Маринковића, професора радног права, Закон о раду није јасно одређен и оставља послодавцима могућност да сами уреде однос према кршењу правила понашања.

– Недолично понашање запослених за последицу може имати отказ, ако се процени да квари углед фирме – каже проф. Маринковић. – Свака фирма мора да има кодекс прихватљивог понашања. У државним, запослени имају још већу одговорност, него у приватним предузећима. Друштвене установе морају бити друштвено одговорне и на услузи својим грађанима који их пунећи буџет и издржавају. Зато је по мом и професионаном и личном мишљењу и споран чин у лесковачкој болници недопустив. Исто мислим и о другим преступима. Свако непрописно понашање утиче на ефикасност и треба да буде кажњено.

УМЕСТО ТОПЛОГ ОБРОКА

ПОТРЕБА да се од рада предахне уз секс, није неуобичајена појава у свету. Шведска је пре неколико месеци била на ивици да постане прва земља која уводи паузе за секс на радном месту после предлога градског одборника Оверторнеа, Пера Ерика Мускоса, социјалдемократе. Ипак, овај предлог, који би по многим скандинавцима мога да буде и “замена за топли оброк”, је одбијен, али остао је врло популаран и запажен.

– Постоје студије које показују да је секс користан – образложио је он свој предлог. – Ово ће помоћи да се побољшају породични односи и продуктивност на послу. Овакве паузе поправиле би негативне демографске трендове. Јасно је да неће сви отићи и упражњавати секс, неко ће отићи и у шетњу.

ПРИЗНАЊЕ

ПРЕМ порталу „Мој Посао“, већина од 6.000 испитаника признала је уплетеност у љубавну везу на послу, која је просечно трајала годину дана и девет месеци. Њих 46 одсто признаје да се “радило о озбиљној љубавној вези”, мало више од петине испитаника имало је “искључиво сексуални однос са колегом”, док их је 16 одсто “само безазлено кокетирало”.

ЗАНИМАЊА

l ПРЕМА недавној студији “Редбука”, професија има велик утицај на љубавне вештине, па су најбољи љубавници уметници, инжењери и превозници, док су међу најгорима рачуновође, телеоператери и програмери.

l ВЕЋИНА уметника у потпуности сексуално задовољава своје супруге. Чак 92 одсто инжењера и архитеката редовно практикује предигру, а превозници су најбоље оцењени на подручју оралног секса. Више од половине грађевинаца иницира секс два пута недељно и чешће. Менаџери највише воле да се мазе.

l ВАТРОГАСЦИ, полицајци, поштари, кондуктери у потпуности желе да задовоље партнерку, а адвокати, рачуновође, финансијски стручњаци одлични су у предигри. Лекари и здравствени радници врло су мазни и романтични. Учитељи, професори, државни службеници тешко подносе одбијање жене ако није расположена за секс.

l РАДНИЦИ у фабрикама су авантуристи у сексу, радо испробавају нове позе или секс-играчке.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here