НСДЦ: Скидање Душановог крста са Сат куле је удар на православно биће

Поделите:

Kрст цара Душана који је постављен на Сат кули у Подгорици након ослобођења од вишевјековног ропства под Отоманском имоперијом, био је знак да је родни град његовог претка Стефана Немање, оснивача династије Немањић, постао заједнички симбол свих Подгоричана. То није урађено супротно вољи муслимана из ПГ, који се тада национално нијесу разликовали од Црногораца, Брђана и Херцеговаца, јер да је тако, свакако да би неко искористио времена аустроугарске, италијанске или њемачке окупације да уклони то знамење. Данашња акција скидања крста је у суштини иницирана од стране ДПС-а и АНБ-а, као и једне исламске обавјештајне службе, како би се на овом питању правиле нове пођеле у ЦГ, и то у православном бићу- на оне који су за крст и оне који су против. Тема коју су раније наметали, а која није дала очекиваног резултата- да ли је Немањин град- Немањин или турско утврђење, није подијелила православне биће јер се сви поносе чињеницом да је наш владар рођен на обали Рибнице. Након тога, имали смо инцидент са тзв. реконструкцијом споменика Божидару Вуковићу Подгоричанину, првом Србину штампару, гђе је главни циљ био да се уклони оно ,,првом Србину штампару“, али грађани Подгорице нијесу дозволили да се лажира историја њиховог града. Такође, у режији коалиције ДПС-БС уклоњена је и слика Kосовке ђевојке из Ургентног центра, која је од изградње KБЦ-а била његов симбол, а опет под изговором реконструкције коју је финансирала иста организација. Не смијемо ни помислити шта би се десило да крену у реконструкцију зграде Црвеног крста.
Сада је на ,,дневном реду“ нови удар на православно биће Главног града и под фирмом реконструкције Сат куле жели се уклонити оно што је красило град након ослобођења од Турака. Вријеме је да се каже- доста је овакве антиправославне и антихришћанске реконструкције!
Kрст Цара Душана на Сат кули је подигнут онима који су погинули за ослобођење Подгорице, а краљ Никола јунацима подиже споменик и посвети стихове којих се увијек ваља подсјетити, а који симболизују прави дух Подгорице и Црне Горе:
,,На праг саме Подгорице,
Славно они умријеше,
Тек да дивној Зети ланце,
Од Kосова раздријеше.“
Дакле, крст цара Душана на Сат кули је један од најзначајнијих симбола Подгорице, и он није дијелио грађане све до момента док владајућа коалиција и једна инострана безбједносна служба нијесу одлучили да га уклоне. У Подгорици се поједине улице и тргови зову именима некадашњих турских официра, који су били на челу окупаторске отоманске власти, а недавно је подигнут и споменик њемачким војницима из Другог свјетског рата, што не смета режиму, али им сметају крст на Сат кули, Немањин град, Божидар Вуковић Подгоричанин, Kосовка ђевојка, а следећа је на удару вјероватно Црква светог Ђорђа, најзначајнији симбол Подгорице.
Умјесто скидања крста цара Душана, ваљда је било много прече и свакако људски да власт Главног града финансира ексхумацију остатака жртава такозваног савезничког бомбардовања Подгорице на Васкрс 1944. године и изградњу прикладног спомен-обиљежја којим би се одужили невиним жртвама.

 

Нова српска демократска централа

Поделите:

1 коментар

  1. A dobro, koji narod živi u Podgorici i Crnoj Gori? Ako žive Milovci? onda oni mogu kako oni hoće i niko im za to ne može ništa (odnosno, nema moralno pravo) a, ako su „Milovci“ u manjini (kao nacionalna manjina?) onda mu jebite mater i oca i njemu i njima svima koji ga podupiru i stvar je rešena! Eto tako je to!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here