Обележавање Видовдана! Српска звона на Косову у инат претњама!

Поделите:

Његова светост патријарх српски Иринеј служиће Свету архијерејску литургију у манастиру Грачаница на Космету
Данас, на Видовдан његова светост патријарх српски Иринеј служиће Свету архијерејску литургију баш у манастиру Грачаница на Космету, упркос свим притсицима Албанаца, будући и да је баш јуче кандидат за премијера Косова Аљбин Курти упитио јасне провокације на рачун Србије и српског народа на Косову.

Курти је, наиме објавио нову платформу у девет тачака о дијалогу Београда и Приштине, којима предвиђа промене у том процесу, а у седмој тачки предвиђа да Косово и Албанија морају искористити Берлински процес не само као шансу да се пријаве за развојне пројекте, већ и као прилику да спрече чланство Србије у ЕУ пре Косова!

Али на ову, и друге Куртијеве провокације неће се обазирати патријарх српски Иринеј, који ће након литургије у Грачаници служити и помен јунацима Косовског боја код Спомен-обиљежја на Газиместану.

На Видовдан ће по први пут, богослужењем бити прослављена слава крипте храма Светог Саве посвећене Светом великомученику кнезу Лазару, а у древној Лазарици, задужбини Светог кнеза Лазара у Крушевцу, Видовдан ће бити прослављен Светом литургијом, свечаном литијом градским улицама и поменом код споменика јунацима Косовског боја.

Патријарх српски Иринеј и режисер Емир Кустурица разговарали су јуче у Патријаршији о Видовдану.

– Задубљен у историју и стара и нова сазнања, истраживао сам историју Југославије, односно српског народа. Тамо сам пронашао да је свештенство у одлучним и обртним тренуцима историје, од 1790. године до данас, играло огромну улогу – рекао је Кустурица.

Он је додао да је са патријархом разговарао и о начинима на који се Видовдан данас може обележавати, јер је у секуларним просторима, осим Андрићграда, Видовдан сведен на идеју свечане академије.

Ало

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here