Објављен извјештај обавештајаца – радикални исламизам на граници Хрватске

Поделите:

Безбједносно-обавјештајна агенција Републике Хрватске објавила је нови јавни извјештај о безбједносној ситуацији у овој земљи.

Детаљни извјештај на 35 страница објављен је четврту годину заредом, а како наводе из ове Агенције, на овај начин се грађани упознавају са бебједносном ситуацијом у Хрватској, али и у земљама окружења. У извјештају који обухвата период друге половине прошле и прве половине текуће године, посебан дио посвећен је проблему “радикалног исламизма“ уз напомену да овај проблем није привукао већи одзив.

Извјештај је објављен у вријеме бројних дебата о оправданости и утемељености изјава високих хрватских функционера, у првом реду предсједнице Колинде Грабар Китаровић, који говоре о порасту броја људи с радикалним намјерама – посебно у Босни и Херцеговини.

“С обзиром на добар углед, положај и права муслиманске заједнице, радикални исламизам у Републици Хрватској није наишао на већи одзив. Број сљедбеника салафизма у Хрватској је врло мали и чини га неколико десетина особа који не позивају на насиље“, наводи се у извјештају Безбједносно-обавјештајне агенције.

У државама хрватског југоисточног сусједства тренутно има више од 10.000 сљедбеника салафизма окупљених у више десетина тзв. параџемата и неколико енклава, пише у наставку извјештаја.

“При томе, припадници тзв. политичког салафизма не заговарају насиље, док припадници тзв. џихадистичког и такфирског салафизма одобравају терористичке нападе. Уз то, не признају стајалишта службених исламских заједница, законе ни демократску власт државе домаћина. Пораст броја сљедбеника салафизма видљив је и у западноевропским државама. На примјер, њемачка безбједносна служба објавила је да је у Њемачкој број сљедбеника салафизма порастао с 8350 у 2015. на 9700 у 2016. години“, пише у извјештају.

Безбједносно-обавјештајна агенција је централно државно тијело Републике Хрватске одговорно за прикупљање, анализу, обраду и оцјену података који су од значаја за националну безбједност.

 

 

Н1

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here