Објављена „Топ листа хашких лобиста“, на њему ДС, Саша Јанковић, Вук Драшковић…

Поделите:

Чињеница да у другој деценији 21. века у Србији и даље неко дели грађане на патриоте и издајнике показује много више какво је стање у друштву него што говори о екстремистима који су увек исти.

„Од власти очекујем реакцију јер свако игнорисање је ништа друго него подршка тим екстремистима“, каже за „Данас“ председник ДС Драган Шутановац, коментаришући списак „Топ листа хашких лобиста“, који је објавио портал Видовдан.орг. На списку се налазе твитови политичара и других јавних личности који су се огласили након пресуде Ратку Младићу коментарима да осуђени генерал ВРС није херој и да би требало да се суочимо са ратном прошлошћу.

„Власт уместо да изграђује модерно друштво, добросуседске односе са земљама у окружењу, европски систем вредности, она распирује мржњу и поиграва се емоцијама квазипатриота који су увек били спремни да ратују до последње капи туђе крви. Промоција хашких осуђеника је управо начин да се охрабре националисти да крену да праве спискове неподобних Срба. Иако су ’90-е далеко за нама, очигледно је да зли дух деведесетих излази из боце а на нама је да му се супротставимо“, истиче Шутановац и додаје да управо овај списак дели Србију на оне који желе помирење и модернизацију друштва „од оних који би поново јуришали тенковима док се други исељавају на тракторима“.

На „Топ листи хашких лобиста“ налази се и новинарка Антонела Риха, која је на свом твитер налогу позвала све оне за које је Младић херој, „неправедно осуђен због измишљеног геноцида“, да је блокирају. Риха каже за „Данас“ да није први пут на таквом списку који је подсећа на деведесете.

„То је ипак најмање проблем за мене, много је опасније за друштво, јер један његов део, као и актуелна власт, подстичу таква жигосања. Славећи ратне злочинце они су ти који Србији не дозвољавају да изађе из мрака деведесетих“, оцењује Риха.

„Хашки лобиста“ је и адвокат Владимир Гајић који је на Твитеру објавио да је „комунистички генерал Младић уништио образ и част српске војске стечен у балканским и два светска рата“.

„Уопште ме не погађају ти идиотски спискови. Оно што примећујем јесте да они осећају да у друштву влада атмосфера као да су 90-е и то их охрабрује да јавно промовишу ту фашистичку атмосферу у друштву. Режим је охрабрио све врсте изопачености“, наглашава Гајић.

На списку хашких лобиста налазе се и Чедомир Јовановић, Саша Јанковић, Вук Драшковић, Сергеј Трифуновић…

Kако „Данас“ подсећа, организација СНП „Наши“ је пре три године објавила списак „30 највећих србомрзаца и издајника међу јавним личностима“. На списку су се нашли глумци, редитељи, писци, политички аналитичари и друге јавне личности. У саопштењу „Наших“ било је наведено да је циљ објављивања списка „указивање јавности на све оне који у друштвено-културном простору Србије некажњено шире говор мржње према српском народу и чине тешка кривична дела дискриминације и ширења верске, националне и етничке мржње и нетрпељивости, а никада до сада нису изведени пред лице правде“. Ултрадесничарска организација је због списка завршила пред судом, али је Виши суд у Београду недавно ослободио председника организације „СНП наши“ Ивана Ивановића оптужби поводом објављивања спорног списка. У пресуди је наведено да у овом случају није извршено кривично дело расна и друга дискриминација јер није било „прогањања“ оштећених.

 

 

 

Данас

Поделите:

1 коментар

  1. Што их не зовете како је правилно у СРПСКОМ ЈЕЗИКУ ВЕЛЕИЗДАЈНИЦИ КОЈИ СУ СЕ ПРОДАЛИ ЗА ШАКУ ДОЛАРА МАФИЈАШИМА И УБИЦАМА НАШЕ ДЕЦЕ. Они су још гори од тих убица и мафијаша са трулог запада.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here