ОБРАДОВИЋ У ПОРИЦАЊУ Путин је свим русофилима у Србији забо НОЖ У СРЦЕ

Поделите:

Руски председник Владимир Путин забо је јуче „нож у срце“ свим својим обожаваоцима у Србији употребивши Сребреницу као јединицу за масакр током своје годишње конференције за новинаре. Говорећи о Украјини, Путин је рекао: „Тамо су заиста формиране јединице милиције које су спремне да одбију било какве војне акције против Донбаса. Ми сматрамо да то одговара интересима људи који живе на тој територији, зато што ће се тада тамо догодити покољ гори од Сребренице“, тачне су речи председника Русије.

Путин је прецизно погодио право у једну од најболнијих тачака скорашње српске историје – масакр у Сребреници, коју већина националистички оријентисаних српских политичара, који су готово по правилу велики русофили и путинофили, покушава да минимизује, па чак и у потпуности пориче као злочин који су починили Срби на челу са хашким осуђеником Ратком Младићем.
Иако је сасвим сигурно упућен у чињеницу да злочин у Сребреници код већине Срба изазива (из различитих разлога) љутњу, тугу или бес, руски председник је тај догађај као аналогију употребио релативно ноншалантно, као да је реч о тамо некој „земљици“ која са Русијом нема везе.

Питали смо стога српске политичаре који су и познати русофили шта мисле о овом „пријатељском“ гесту руског председника.

Шормаз: Није ми се допало то што је рекао

Драган Шормаз, својевремено функционер и посланик ДСС Војислава Kоштунице, а данас посланик СНС у Скупштини Србије и осведочени русофил, каже за „Блиц“ да је ово један од доказа да „Русију, као и сваку велику силу, занимају сопствени интереси“.
– Није ми се допало то што је рекао. Могао је да наведе и неки други пример, а навео је онај који је терет и болна тачка и Србији и њеним грађанима. Имао је пример „у свом дворишту“, попут Стаљина који је „брисао“ читаве градове, али и пример из Украјине, чији су војници својевремено учествовали у злочинима у Пољској. Али, говорио је о Сребреници јер је „међународни бренд“ – каже Шормаз.

Србија му није ни на крај памети

Према његовом тумачењу, оваква изјава је пре за унутрашње-политичку употребу, и још један доказ да му Србија није пала на памет. Шормаз каже да не верује да ће ово пореметити односе Србије и Русије, али истиче и да нико не би требало да живи у заблуци.

– Србија треба да гради прјатељства са свима, наравно и са Русијом, али ни С300 ни БУK нас неће спасити ако немамо добру спољну политику – истиче он.

Обрадовић: Срећом, народ у Донбасу је нешто научио из трагедије браће Срба

Лидер Двери Бошко Обрадовић, који гаји искрене симпатије према Русији, сматра да је Путину Сребреница послужила за прављење паралеле са злочинима у Донбасу.

– Сигуран сам да је Владимир Владимирович направио паралелу да се народ у Донбасу војно организовао како би се спречио покољ какав се десио над Србима у Сребреници и околини Сребренице који нису имали народну милицију. У периоду од 1992. до 1995. муслиманске снаге под командом Насера Орића убиле су преко 2.500 Срба у околини Сребренице, и то цивиле које у тим тренуцима није имао ко да брани, јер није било организоване народне милиције. Ти злочини остали су некажњени до дан-данас. Срећом, народ у Донбасу нешто је научио из трагедије српског, братског народа – истиче Обрадовић.

А шта мисле Николић, Вулин и Поповић?

За разлику од њих двојице, мишљење о овом Путиновом „испаду“ нису имали добро познати русофили на српској политичкој сцени, попут минстара Александра Вулина и Ненада Поповића, а без речи је био и председник Националног савета за сарадњу са Русијом и Kином Томислав Николић.
На наше молбе да коментарише Путинову изјаву нем је остао и још један обожавалац Путиновог лика и дела, иначе веома елоквентан, председник РС Милорад Додик.

РС политичари: „Kрив је Запад“

Међутим, за разлику од њега, огласила се његова странка, односно члан Главног одбора СНСД Рајко Васић, целу ову причу тумачи као стереотип за који су заслужни западни медији.

– Не верујем да је председник Путин имао времена да се озбиљније упозна с ратним дешавањима у Подрињу. С друге стране, западна пропагандна машинерија већ дуже од две деценије прави мит о Сребреници који не сме да се оспорава ни дира. Верујем да је, једноставно следећи такву инерцију, председник Путин дао изјаву која не осликава праву истину о ратним догађајима у том делу Републике Српске – каже Васић.

СДС: „Тежак гаф“

Потпредседник Српске демократске странке (СДС) Kостадин Васић сматра да је руски председник направио тежак гаф представљајући Сребреницу као појам почињених злочина.

– Не знам да ли је Путин то урадио намерно или случајно, али је, по мом мишљењу, том изјавом направљена озбиљна штета. Русија и њен председник су пријатељи српског народа и желим да верујем да Путин није довољно добро упознат с том темом – рекао је он за „Блиц“.

„Нема ничега лошег“

У изјави руског председника, којом се као парадигма злочина помиње Сребреница, нема ништа лоше, сматра професор Филозофског факултета у Бањалуци и члан Удружења „Српско-руски мост“ Бранимир Kуљанин, и истиче да није први пут да председник Русије помиње Сребреницу у том контексту.

– И у неким ранијим изјавама Путин је догађаје из Сребренице називао масакром. То, међутим, ни на који начин не значи да он мења свој став о ратним догађајима у БиХ, а не треба заборавити ни то да је управо Русија у Савету безбедности УН пре неколико година спречила британску резолуцију о геноциду у Сребреници, којом би цео српски народ био проглашен злочиначким – каже Kуљанин, по чијем мишљењу је Путин на овај начин пре свега покушао да прикупи политичке поене на унутрашњем плану, јер у Русији живи 20 милиона муслимана.

(Лана Гедошевић, Бранко Томић)

Блиц

Поделите:

8 COMMENTS

  1. Ideja da se Istorijska Srbija izdeli na republike dosla je iz Sovjetske Rusije. Dzaba ljubav nasih rusofila prema majcici Rusiji, ona gleda na Srbe, Hrvate, Slovence i Bugara podjednako kao na njihovu „slavjansku bracu“. Bez obzira sto su Srbi ginuli u oba Svetska rata za slobodu Evrope i Rusije, dok su Bugari bili na onoj drugoj strani, a Hrvati marsirali na Staljingrad. Oni su nagradjeni a mi kaznjeni. Da ne pominjem da se sva mrznja Zapada prema Rusiji sasula na nas 90tih ni krive ni duzne, jer su na nas neopravdano gledali kao na male Ruse.

  2. ала ви овде на видовдану мрзите Бошка Обрадовића ,па ништа од оног у најави у вестима нема да је Бошко рекао.

    • Hm,hmm…Bosko, “ pristav“, Miloslava Samardzica,mrzi sve,van njegove “ nahije“,.. nije vredan ni paznje,ni mrznje,mrzi cak i tramvaje,..streca ga zvono,kadbga upozorava,da ide po trotoaru,a ne po sinama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here