Одаловић: Тешко иде расветљавање судбине 10.416 несталих

Поделите:

Генерални секретар у Министарству спољних послова Србије и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић каже за РТС да је решавање судбине 10.416 лица који се воде као нестали битан предуслов за стабилизацију у региону. Наводи да инцидент у Загребу, када је због изјаве Стјепана Сучића да „све зло у региону долази из Београда“ напустио конференцију о несталим лицима представља озбиљну провакацију и да није смео да се деси.

Вељко Одаловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, на Међународни дан несталих, рекао да тешко иде расветљавање судбина 10.416 несталих лица јер нема информација о потенцијалним локацијама где се ти људи налазе.

Истиче да Србија има легитиман захтев за тражење преко 4.000 Срба и осталих неалбанаца.

Наводи да је кључна препрека у проналажењу недостатак информација.

„Кључна препрека је је та што немамо нових информација о потенцијалним местима сахрањивања. Прошло је 25 година од првих страдања, прошло је много времена и ми немамо информација о потенцијалним локацијама где се људи налазе. Тела не само Срба и осталих неалбанаца већ и осталих лица које тражимо се налазе или на простору Косова и Метохије или Босни и Херцеговине или Хрватској“, објашњава Одаловић.

Наводи да је Србија отворена за сарадњу и да је предала 9.000 тела Албанаца што није случај са другим странама.

„Србија је пронашла 9.000 тела албанаца и предала породицама. Предали смо и 2.500 докумената а нисмо добили ништа заузврат. Не постоји спремност других страна да поделе документа и информације са нама. Застој је у процесу. Није отворен архив Ослободилачке војске Косова“, објашњава државни секретар у МСП-у.

Истиче да је недопустиво да и након 25 година нема одговора.

„Недопустиво је да у Хрватској после 25 година имамо још 74 позната гробна места која нису есхумирана, да после 15 година немамо одговоре за преко 70 људи за које смо ми дали локације“, нагласио је Одаловић.

Породице несталих, додаје, оправдано суи незадовољне и траже одговор и подсећа да се више од 4.000 тела налазе у мртвачницама широм бивше Југославије, у Приштини око 400.

Коментаришући инцидент у Загребу, када је због изјаве Стјепана Сучића да „све зло у региону долази из Београда“ напустио конфеенцију о несталим лицима државни секретар у МСП-у наводи да је то озбиљна провокација на месту на којем није смела да се деси.

„То називам озбиљном провокацијом и то није смело да се деси“, наводи Одаловић.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here