Одата почаст српским и грчким војницима страдалим у Великом рату

Поделите:

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић предводио је у Пироту српско-грчку комеморативну свечаност посвећену страдалим борцима у Првом свјетском рату.

Грчко војничко гробље Фото: Промо

Ђорђевић је нагласио да Србију и Грчку везују бројни историјски догађаји кроз које је стечено међусобно повјерење и искрено пријатељство двије државе, истакавши да су Срби и Грци одувијек савезници и да никада нису били непријатељи.

„У најтежим временима, у време рата и у време мира, били смо једни уз друге. Везе између наших народа јачају и бројни страдали хероји који су свој вечни мир нашли у Грчкој и Србији“, рекао је Ђорђевић.

Он је додао да Србија и Грчка брину о достојанственом чувању успомене на поднесену жртву страдалих хероја, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

„Због њих смо данас овде, јер смо захвални нашим славним прецима који су нам подарили слободу и будућност потоњим генерацијама. Чувамо наше заједничке обичаје и негујемо традицију, јер знамо да је то залог за бољу будућност и заједнички живот“, рекао је Ђорђевић.

Он је захвалио Грчкој за подршку Србији на њеном европском путу, као и на непризнавању нелегално и нелегитимно самопроглашене независности јужне покрајине Косова и Метохије.

На једином Грчком војничком гробљу из Првог свјетског рата у Пироту, сахрањено је 358 грчких војника и официра, а ту се налази и споменик подигнут у част 7.610 погинулих Пироћанаца, који су дали животе за своје потомке и будућност Србије.

Вијенце су, осим представника ресорног министарства, положиле делегације Министарства одбране, Амбасаде Кипра и удружења грађана који његују традицију ослободилачких ратова Србије.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here