Одата пошта 38.010 Срба побијених у систему усташких логора Госпић-Јадовно-Паг

Поделите:

ХОДОЧАСНИЦИ ПОСЕТИЛИ И ТЕСЛИНУ РОДНУ КУЋУ – МЕЂУ ЊИМА БИЛИ И МИЛОРАД ДОДИК И МЛАДЕН ИВАНИЋ

КОД Шаранове јаме на Велебиту данас је обележен Дан сећања на Јадовно 1941. године и 76 година од страдања 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг за време Независне Државе Хрватске.

Парастос је служен за 38.010 православних Срба убијених у комплексу овог система усташких логора, а потом су председник Републике Српске Милорад Додик и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, те потомци жртава и бројни ходочасници положили венце.

Додик је истакао да не смеју бити заборављене жртве усташких покоља.

„Тешко је и опростити, али смо овде да одамо почаст страдалима. Овде је убијено 40.000 Срба који су доведени из БиХ, Хрватске и Србије. Страдали су обични људи, али и они који су били део националне елите“, рекао је Додик новинарима после парастоса.

Он је подсетио да су Италијани у Другом светском рату због зверстава усташа забранили комплекс концентрационог логора Госпић-Јадовно-Паг.

„Ово је био пројекат тадашње Независне Државе Хрватске, која је желела да трећину Срба побије, трећину покрсти и трећину расели“, подсетио је Додик.

Он је истакао да ће помоћи изградњу капеле код Шаранове јаме.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да је Шаранова јама свето место за српски народ.

„Обавеза нас је да будемо присутни на оваквим местима, а наш народ мора да се сећа свих својих жртава“, нагласио је Иванић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић навео да су злочини усташа били свирепи, да су деца убијана, што не сме бити заборављено.

Након парастоса, ходочасници су посјетили јаму под Гргиним Бријегом, уз коју постављен часни крст који је освештан у Храму Светог Саве у Београду.

Ходочасници су потом пешачили два километра до места, где је некада био сабирни логор Јадовно у Чачића доцу. Код часног крста, који је на овом месту постављен 2012. године, учесници сабрања задржали су се око сат времена. У повратку су посетили Меморијални центар „Никола Тесла“ у Смиљану, након чега је у селу Медак, поред Манастира Усјековања главе Светог Јована, организовано послужење за ходочаснике.

Организатори овог молитвеног окупљања били су Удружење „Јадовно 1941“ и Епархија горњокарловачка.

        Независне новине
Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here