Одржана прва анти-мигрантска дебата у Београду

Поделите:

Миграција је у Србији направила две врсте проблема, безбедносне и економске јер ЕУ са својим донацијама од 50 милиона евра од почетка кризе није покрила трошкове које мигранти праве буџету Србије, речено је на анти-имиграционом скупу у Београду на коме су међу говорницима учествовали представници румунске националне мањине у Србији, држављани Мађарске, говорници из Шпаније и Србије.

Основна идеја организовања анти-имиграционе трибине у Београду  је подизање свести грађана и изношење информација о ефектима имиграције на Србију проблемима безбедности и новчаних средстава које се дају на мигранте. На трибини су говорили Драган Пилиповић, Александар Балан, Роберто Авила,  Лука Пушић.

Уводничар трибине Филип Милинић је рекао да као неко ко живи у центру лично види проблеме које праве мигранти, а изено је и основне податаке о проблему имиграције рекавши да је Србија по подацима СИПРИ (Стокхолмшког института за студије мира) пропорционално по глави становника примила чак 14 пута више захтева за азил из Сирије од Немачке и Норвешке, а са друге стране статистика ЕУ каже да је само 1 од 5 миграната из Сирије и да то говори да криза није изазвана ратом него економским мотивима скупу су се обратили говорници.

Како је рекао Драган Пилиповић миграција је створила две групе проблема у Србију у први спада безбедност држављана Србије, док су други економски проблеми јер донације ЕУ не могу да покрију трошкове које имамо са мигрантима. Све учесталије у медијима читамо наслове да су мигранти напали наше грађане нарочито жене и децу. „Нашу земљу чека све оно што се дешавало у Европским земљама уколико не зауставимо имиграцију, када се идентичне ствари дешавају у Француској, Немачкој, Шведској, Британији итд потпуно је логично да ће се дешавати и у Србији. Видели смо насиље према женама у Келну за нову годину, преко 1.400 жена је из чистог мира групно силовано на улици од стране миграната. У граду Ротерхаму у Великој Британији мигрантске групе су од 1980-их до 2010.године отимале девојчице од 12 до 16 година држали их у подрумима и групно силовали, а полиција није хтела да их процесуира све до 2010 када су Британци изашли на улице да протествују против насиља које се на њима вршило, а уједно је било заташкавано од медија.“

У Србији постоји мит да ЕУ спонзорише мигранте и да ми ништа не плаћамо, што није тачно. Од почетка мигрантске кризе то јест од 2015.године ЕУ нам је донирала 50 милиона евра, а за то време је кроз Србију прошло 900.000 миграната када поделите пропрционално новац који се од тих 50 милиона даје на храну и транспорт миграната добићете да је ЕУ дала у просеку само 9,3 евра по мигранту који је прошао кроз Србију што сигурно није довољно да се покрију трошкови које имамо за збринавање миграната које превозимо, дајемо им грану, одећу, грејање и решавамо све њихове потребе. Када азилант преда процедуру за азил почиње да добија дневни џепарац од 10 евра што је укупно 300 евра месечно, а поред тога од нас добија бесплатну храну и смештај. Нажалост у Србији је забрањена тема да се објави колико новца дајемо за мигранте, али је јасно да у буџету због миграције имамо катастрофалну штету. До данас нико није смео да објави податак какве трошкове из буџета имамо због миграната али и оквирне рачунице показују да имамо разлога да будемо више него забринути- рекао је Пилиповић.

Пре ове трибине многи су нас нападали да смо ксенофоби и расисти, да мрзимо странце и ширимо мржњу те који за себе тврде да пропагирају „политичку коректност“ не интересује да ли ви имате пријатеље који су друге боје коже, друге вере битно је да сте против миграције и по аутоматизму сте ксенофоб, иза тога стоји идеја да ће се друга страна уплашити етикета које нам лепе и да нећемо говорити о проблемима које ствара миграција, најбољи пример колико смо ксенофоби вам говори то што је на трибини са нама Шпанац који живи у Србији и написао је позитивну књигу о нашем народу, замислите да и њега сада неко напада да је ксенофоб и да мрзи странце, каву то слику шаље у свет, али такви су нам противници-додао је Драган Пилиповић.

Како каже Роберто Авила шпанска миграција је била јака 60-их година прошлог века али је рађена преко шпанског института за имиграцију и држава у које су мигранти одлазили и то тако што су склапани уговоре на годину дана након чега би се враћали у Шпанију тако да нико није могао да остане и живи од социјалне помоћи у другој земљи што је целом систему давало безбедност. Највећи број Шпанаца се враћао назад и започињао сопствени бизнис новцем који је зарадио у иностранству. Са друге стране мигранти су почели да долазе у Шпанију 90-их година, у почетку су добијали радна места у

„Каква је ситуација данас, довољно вам говори податак министарства унутрашњих послоца да од 338.000 мигранат из Еквадора је чак 67% њих незапослено, али не желе да се врате назад у своје земље воћ желе социјалну помоћ или раде илегалне послове иако их чак влада Еквадора позива да се врате назад у своју земљу“ нагласио је Роберто Авила и додао да су мигранти са собом довели насилне уличне банде као што су Латин Кингс, Нијентс, Доменикан донт плеј који се међусобно боре за контролу на улицама Мадрида што резултира у губицима људскох живота.

Банде које нам је донела имиграција су оснивали незапослени људи без осећаја за идентитет, не осећају се као Шпанци, али уједно не желе да се врате у своје матичне земље и завршавају у таквим организацијама. То није једини начин на који миграција изазива тензије, Каталноска власт је је увела политику да даје предност мигрантима из муслиманских земаља јер ће они научити каталонски језик и тиме ће се створити баријера са остатком шпаније који говори кастиљанским, рекао је Авила и додао „моје лично мишљење је да када мигрирате у неку земљу теба да допринесете њиховом друштву, а не да правите проблеме. Верујем да актуелни концепт мултикултурализма не постоји, неки говоре да је пример тога Њујорк, али тамо ћете наћћи црначке крајеве, кинеску четврт, ирску, италијанску али оданде није произашла ни један нова култрура. “

Излагање Александра Балана председника Уније банатских Румуна Србије било је посвећено предрасудама које пропагира НВО сектор да анти-имиграциони ставови имплицирају мржњу према мањинама. „Као припадник националне мањине у Србији, противим се миграцији јер прави проблеме за румунски заједницу у нашој земљи, у региону града Вршца велике групе миграната покушавају да уђу у Румунију како би из ње прешли у Мађарску јер је граница Мађарске и Србије затворена зидом. У селима попут Гудурице и Марковца људи су имали проблеме са мигрантима који су им упадали у куће и данас људи у тим местима живе са великом дозом страха“.

Балан је додао да Лондон у коме су Енглези од скоро постали мањина становништва треба да буде опомена другим земљама, јер иако источна европа има мањи животни стандард он је бољи него у матичним земљама одакле мигранти долазе. Становници Лондона сигурно нису очекивали да ће кроз неколико деценија постати мањина у свом граду, али се то веома брзо десило зато имамо више него довољно разлога да будемо забринути за будућност у којиј ће живети наша деца. Данашња миграција својим највећим делом није мотивисана ратом него економијом. „Међу мигрантима Сиријци чине мањину, далеко већи број су они који очекују неки профит од овакве авантуре“ закључио је Балан.

Како је рекао Лука Пушић за Србију је данас потпуно реално да води политику против имиграције као што је то урадила и Мађарска, која је демократски на референдуму новембра 2016. одлучила са преко 98% гласова да не жели да прихвати долазак мигранта у своју земљу. „Ширење агресивне пропаганде против Мађарске је више него очигледно, али будите сигурни да у Мађарској не постоје концентрациони логори у којима су мигранти заробљеници, свако од њих има право да изађе и напусти Мађарску уколико то жели, жица на граници кроз коју иде струје није жица која убија људе већ само напон који човек не може да издржи и више не покушава да се пробије кроз њу. Северни сусед Србије није некаква тврђава изолована од света, сваки држављанин Србије може потпуно слободно и лако да пређе границу, она је затворена само за илегалне мигранте.“

Пушић је навео и да смо протеклих месеци видели смо анти-мађарску медијску кампању која је ишла толико ниско да су извртали преводе речи у језику како би Мађаре представили као насилнике и шовинисте, пример тога су такозвани „гранични ловци“ које су про-сорошевски медији предствили као некакве ловце на мигрантске глава иако се ради од добровољцима који само патролирају границом и сарађују са полицијом, како се њихови суграђани не би живели у страху од тероризма као они у Белгији или Француској. „Мађарска је пример за остатк Европе да можемо слободно да креирамо своју политику по питању миграције и да неморамо да прихватамо диктате које намеће ЕУ“, закључио је Пушић.

Видео трибине можете погледати на следећем линку:

http://generacija-identiteta.blogspot.rs

Поделите:

1 COMMENT

  1. Каква жица, каква струја? Зна се где се прелази граница! Ја кад покушам да уђем у Хрватску на рампу за грађане ЕУ – они ме ребну са 40Е. А не да шетам кроз кукурузе, па ме вређа ограда и струја – ускраћује ми права човека??!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here