Огњен Карановић: Војвода Танкосић оснивач српске гериле Старе Србије!

Поделите:

Tрибина „Војвода Војислав Танкосић” одржана je у понедељак, 22. јануара, у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је мср Огњен Карановић, историчар.
На почетку предавања Карановић је нагласио да Војислав Воја Танкосић (1880–1915) припада кругу угледних српских ратника чије је име обележило славу српске војске. Био је мајор српске војске, војвода, један од оснивача oрганизације „Црна рука” и учесник најважнијих историјских догађаја у Србији, од Мајског преврата до Сарајевског атентата. Одликован је Карађорђевом звездом с мачевима.

– Српско становништво се тада масовно исељавало у Краљевину Србију. То време је и у публицистици забележено као „јаук Српства са југа” – навео је Карановић.
Као одговор, формирано је неколико „герилских јединица”, у народу познатих као четничке јединице. Међутим, све до 1903. године и доласка династије Карађорђевић на власт у Србији герилска борба српског народа била је илегална и српске власти су је спорадично подржавале јер нису желеле да погоршају односе са великим силама.

Политички живот војвода Танкосић започео је у мартовским демонстрацијама 1903. против режима Александра Обреновића. Био је један од завереника које је организовао Драгутин Димитријевић Апис. Танкосић је имао задатак да ухапси и ликвидира браћу краљице Драге Машин, што је и учинио.
У Првом светском рату, за време повлачења српске војске, Танкосић је као командант батаљона смртно рањен у Игришту 31. октобра 1915. и убрзо је у Трстенику преминуо, 2. новембра 1915, у 35. години живота.

КЦНС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here