Home Инфо Око 700 деце миграната од 1. септембра креће у школу

Око 700 деце миграната од 1. септембра креће у школу

Поделите:

За разлику од претходних година ситуација на мигрантској рути је мирна и стабилна и већи прилив миграната се не очекује у наредном периоду, рекао је комесар за избеглице Владимир Цуцић

Он је додао и да ће око 700 деце миграната који бораве у Србији од 1. септембра биће укључена у систем образовања.

„То значи да су и мигранти који се тренутно налазе у нашој земљи постали свесни да ће овде ипак провести дужи период и сада је акценат на укључивању деце у образовни систем“, рекао је јутрос комесар за избеглице у Дневнику РТС-а.

Сви мигранти су смештени у прихватне центре и нема их више по парковима, а када је реч о броју тражилаца азила он је према речима Цуцића променљив.

„Велики број је изразио намеру да затражи азил из процедуралних разлога, али је реч о само стотинак оних који ће заиста и остати у Србији“, каже Цуцић.

Има и оних којима је чекање досадило па се враћају у земље порекла.

„Остварено је преко 500 добровољних повратака махом у Авганистан, а има и оних који су се сами вратили до Грчке“, каже Цуцић.

Нико не може да претпостави како ће се наредних месеци кретати мигранти као ни шта би могло да утиче на њихов број. Ипак слике из претходних година се на нашим просторима више не очекују.

„Смиривање жаришта ће свакако смањити излазак људи из тих земаља. А од краја октобра због временских прилика прилив ће свакако да јењава. Предузети су сви кораци да не дође поново до онаквог прилива миграната на Балканској рути што није случај када је реч о Медитерану, али то неће погађати нашу земљу“, сматра Цуцић.

Крајем школске године око 90 малишана из прихватних центара завршило је школску годину.

Од 1. септембра тај број ће бити много већи.

„Колеге из министарства су сјајно урадиле посао. Све оно што је обавезно за нашу децу када је реч о образовању обавезно је и за децу миграната. То значи да ће сва деца миграната бити укључена у систем основношколског образовање“, рекао је Цуцић за РТС.

Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

css.php