Омеровић: Питање уџбеника треба да реше Министарство и БНВ

Поделите:

Спорна питања у вези са уџбеницима на босанском језику морају да реше Министарство просвете и Бошњачко национално веће, јер Скупштина Србије не може да буде арбитар у нечему што није њен посао, поручује председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић.

„Немојте за послове које нисте у стању да решите, а које вам је поверио закон и држава Србија, да враћате у двориште Скупштине Србије“, рекао је Омеровић за Танјуг, поводом састанка представника Министарства просвете и БНВ после којег је саопштено да је, између осталог, договорено да се одређени спорни термини у уџбеницима решавају уз помоћ виших инстанци – Скупштине Србије и Владе Србије.

Очигледно су, каже Омеровић, спорне оне формулације које имају везе са историјским и географским тумачењима.

„Напросто, појам Санџак који користе Бошњаци у том делу Србије није у складу са оним како представници Министарства просвете сматрају или како то називају већински становници тог простора – Рашка област. С друге стране, имамо историјска тумачења одређених догађаја која су се дешавала на простору некад заједничке државе СФРЈ. То је проблем који мора да се решава на релацији БНВ и Министарство просвете“, каже Омеровић.

Наводи да информације које долазе до њега као председника одбора да Скупштина Србије сад треба да буде некакав арбитар у нечему што није њен посао је са једне стране и неодговорно, а с друге стране „бацање врућег кромпира из сопствених руку“.

Објаснио је да је Скупштина Србије донела одређене закона, да пре свега контролише како се они спроводе и да је одговорност за њихово неспоровођење у „неком другом дворишту“.

„Шта може Скупштина да уради? Дакле, решите проблем, договорите се, нађите решење које је адекватно и које задовољава интересе и бошњачког народа и Министарства просвете“, рекао је Омеровић.

Додао је да је Завод за издавање уџбеника ту најмање проблематичан јер напросто штампа књиге онако како се договоре Министарство просвете и, у овом случају, БНВ.

Најавио је да ће питање уџбеника бити тема којом ће се Одбор бавити пред почетак нове школске године јер се тада очекује извештај Министарства просвете.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here