Опасност рударења криптовалута о којој Срби немају појма

Поделите:

Феномен појаве криптовалута свеприсутан је на светском нивоу, а наша земља није изузетак. Рудара у Србији је све више, дошло је чак до несташице хардвера, а сви који се баве овим послом треба да знају да су на сцену ступили и крупни играчи који врло лако могу свима да направе проблем.

Александар Матановић, један од оснивача Биткоин асоцијације Србије, рекао је да је рударење криптовалута постало толико популарно да биткоин аутомати у Београду, којих је било три, не раде због загушености мреже.

– Трансакције су ем скупе, ем дуго трају, па у таквим околностима аутомати нису згодна опција ни за нас ни за кориснике. Иначе, људи воле аутомате зато што плате и одмах добију биткоине. Међутим, због тог загушења мреже се догоди да плате, па данима чекају. Наравно, због тога зову, љути су и нервозни, чак и прете, а ми не можемо ништа да урадимо јер смо трансакцију већ пустили у систем. Аутомати нам праве више проблема него користи, па је за сада куповина обустављена док се проблем не реши – рекао је Матановић на почетку разговора за НОИЗЗ.

Потражња је порасла на светском нивоу, не само у Србији, па је инфраструктура почела полако да „пуца”. Берзе имају на десетине, па чак и стотине хиљада нових корисника дневно и онда се касни са уплатама и исплатама.

Рударење је у Србији присутно још од 2011. Дакле, рудари у Србији су доста рано кренули да се баве тим послом, а један од разлога је и јефтинија струја.

– Она је у ствари главни трошак. Али, баш ове године дошло је до експлозије у свим стварима у вези са биткоином: рударење, куповина, трговина… Многи људи су тек ове године почели да се баве рударењем јер су чули да је профитабилно. На пролеће је било момената када је човек могао да купи опрему и да му се она исплати после два месеца, што је феноменално. Људи су почели масовно да купују опрему за рударење, а несташица опреме је присутна у целом свету – каже наш саговорник.

Рударење криптовалута постало је интересантно и привлачно зато што је легално и никога на крају не преварите, а постоји шанса да зарадите.

– Већина људи улази у ово зато што хоће брзу зараду. Многи људи углавном ни не прочитају нешто у вези са криптовалутама и не покушавају да схвате зашто је све занимљиво, него само јуре за профитом. Генерално, у целу причу се углавном улази из погрешних разлога, али тешко је људе спречити – наводи један од оснивача Биткоин асоцијације Србије.

У тренутку писања текста вредност једног биткоина била је око 15.500 долара. Наш саговорник је рекао да је највећи проблем тај што вредност варира и дешава се да на неким берзама у Европи и САД буде 15 хиљада, а у исто то време, рецимо, у Јужној Kореји буде 17 хиљада.

Александар Матановић је директор фирме ЕЦД која је у ствари сервис за откуп и продају крипто валута.

– Људи треба да знају да ми нисмо мењачница јер то подразумева фирму која претвара једну валуту у другу, а пошто Народна банка Србије, као и многе друге централне банке, не сматрају криптовалуте валутама, онда наравно да нисмо мењачница – појашњава Матановић.

На иностраним медијима могуће је прочитати да су крипто валуте заправо параван за криминалне групе и нарко картеле.

– У томе има врло мало истине, та прича је само атрактивна за медије. Озбиљне иностране институције су спровеле истраживања која су показала да биткоин и остале крипто валуте представљају низак ниво ризика када су у питању прање новца, финансирање тероризма и продаја наркотика. Ту се неупоредиво више користе долари, еври и сличне валуте – каже он и додаје да су криптовалуте ипак присутне у другим врстама криминалних радњи:

– На пример, неко вам пошаље вирус путем мејла и он углавном функционише тако што вам закључа фајлове на компјутеру. Потом се од вас тражи да у биткоинима платите откупнину да би вам послали програм који ће вам откључати фајлове. Та појава је постала веома распрострањена и представља велики проблем.

Међу људима у нашој земљи постоји и једна заблуда, а наш саговорник упозорава на још једну појаву.

– Већина људи у Србији који се баве рударењем не рудари биткоине, већ друге криптовалуте. Рудара биткоина је мало јер то захтева скупљи хардвер и већу озбиљност, а на светском нивоу се озбиљније инвестира у целу причу. Питање је до када ће мали рудари моћи да остану конкурентни. Kрупнији играчи могу да спусте трошкове струје и одржавања – каже Александар Матановић за крај.

Биткоин је у децембру ушао и на две праве берзе и обе су у Чикагу, што је и један од разлога што је вредност биткоина у једном тренутку дошла и до скоро 20 хиљада долара.

Иначе, биткоин је у Јапану већ постао легално средство плаћања, а постоје и земље које су га забраниле.

Милош Љуна, NOIZZ

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here