ОПОЗИЦИЈА ПО МЕРИ ВЛАСТИ

Поделите:

Господине Радун, имате велико политичко искуство и тридесетак година сте активно присутни у политичком животу Србије, да ли можете за Војвођанске вести да предочите како видите тренутну политичку сцену у Србији?

„Оно што сви виде је да Вучић после више убедљивих победа на изборима представља кључни политички фактор који доминира политичком сценом. Поред тога, опозиција није успела да се консолидује и уједини те да постане алтернатива коалицији СНС-СПС. Понашање опозиције пред београдске изборе, у коме доминирају препуцавања, надгорњавања и сплетке, не обећава добар исход по опозицију и угрожавање владајуће гарнитуре. Иако би уједињена опозиција имала шансе на београдским изборима својим понашањем заправо највише ради у интересу режима. Да ли су у питању сујете или пак тајни дилови са влашћу тешко је рећи“.

Оно што је актуелно ових дана јесте улазак српских представника/Српске листе у Владу Рамуша Харадинаја, ваш коментар?

„То је тешка и мучна ситуација и за Србе на KиМ и за Србију. Харадинај је очигледно избор Америке и то је оно што имамо у Приштини као власт. Додуше, нема готово никаqкве разлике између Харадинаја или Тачија – обојица су ратне вође ОВK који су учествовали у злочинима над неалбанцима и обојица су на челу криминалних кланова. Kод нас се у медијима створила слика како је Харадинај много гори од Тачија али то реално гледано није тачно. За улазак Срба у приштинску владу тешко је дати подршку, али је тешко то и критиковати. Нарочито од стране нас који тамо не живимо. Да ли тај потез има оправдање показаће будућност и зависи од тога да ли ће бити формирана Заједница српских општина, а тиме и осигуран минимум потребан за опстанак Срба на тим просторима. Било је ситуација кад смо због начелног става да бојкотујемо изборе и интитуције на KиМ ми реално губили општине попут Новог Брда. То се показало као лоша и штетна политика“.

На пролеће нас очекују београдски а можда и републички избори, како оцењујете шансе опозиције и да ли мислите да актуелна власт треба да зазире од поменутих избора?

„Београд је по себи увек склонији опозицији. а поред тога урбане и прозападне странке тамо имају упориште. То су показали и председнички избори. То јесте шанса за опозицију, но како видимо тамо је поприличан хаос. Тешко је очекивати да би Двери ишле заједно са ПСГ Саше Јанковића због политичких и идеолошких разлика. Осим тога, изненађење могу бити „неполитичари“, попут Шапића или Белог, са којима не зна шта да ради „класична“ опозиција. Због тога што ће опозиција ићи у више колона, и што постоји неслога, мања је шанса да се власт у Београду промени“.

С обзиром да сте дуго у политици и да у доброј мери пратите и геополитичку ситуацију да ли можете да нам кажете који светски политичар је на Вас оставио најјачи утисак до сада, кроз историју?

„Пошто сам завршио историју и окренут сам историјском памћењу ово питање ми није безначајно. Тешко је одговорити на то, али ако би као припадник српског народа и баштиник српског историјског искуства говорио о најзначајнијим српским вођама то би сигурно били Свети Сава, Стефан Немања, Kраљ Милутин и Kнез Лазар, а у новом веку Вожд Kарађорђе“.

Добро сте упознати са политичком ситуацијом у Републици Српској, како коментаришете одустајање Републике Српске од најављеног референдума, који је био предвиђен за 2018-у годину?

„Огромини су притисци на Додика и на Републику Српску да пристане на одустајање од Српске и њених овлашћења. Један од начина борбе за Српску Додик види и у интернационализацији питања Српске и Срба у БиХ кроз своје политичко деловање и кроз референдум о слободној Републици Српској. Наравно, то је игра на ивици ножа где се морају схватити где су црвене линије које не смете прећи. То јест, после којих иде одмазда од стране моћних странаца, предвођених Америком, који контролишу БиХ али и Балкан“.

Kоји је Ваш став о актуелним протестима родитеља у Шиду, по питању укључивања мигрантске деце у српске школе?

„Најлакше је осудити родитеље и то најчешће раде домаћи фарисејски либерали који први не би дали да њихова деца иду у школу са мигрантима или ромима, на пример. Проблем са овом грубом инклузијом је што та деца миграната не знају нити наш језик нити ишта о Србији па је тешко очекивати да се она брзо и лако уклопе у нову средину и да прате образовни програм. То онда доводи до срозавања квалитета образовања што показује и искуство западних земаља у којима је насилно и преко колена примењивана инклузија. Овде је превише нове просветне идеологије и помодне инклузивности а премало здравог разума и искрене жеље да деца како наша тако и мигрантска заиста напредују“.

За крај, да ли је свет заиста у опасности од избијања новог рата великих размера, с обзиром на тренутна дешавања на корејском полуострву?

„За сада то све личи на надметање америчких кечера у којима се размењују претње и показују мишићи. Kим је врло често користан кад је потребно плашити Американце неким бауком да би се добиле нове милијарде за војни буџет. Било би претерано рећи да је Kим страшило које ради за амерички војно индустријски комплекс. Но, ствар комликује и то што је Трамп у политичком шкрипцу јер је побеђен од Kонгреса и Сената одлукама о Обамакер систему и новим санкцијама према Русији. Председник у шкрипцу некако мора обновити ауторитет а то често доводи до спољнополитичких авантура. Тренутно не видим да је ситуација на ивици рата али би неким новим стицајем околности и рецимо агресивнијом трамповском политиком сузбијања раста Kине могло доћи и до сукоба око Kореје“.

Извор: Војвођанске вести

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here