Опозиција подељена: Жена (ни) је добар кандидат за председника Црне Горе

Поделите:

Предлог Горана Даниловића, лидера подељеног крила Демоса, није свуда дочекан са одушевљењем. НВО: Морају да победе сујету и друштво ослободе патријархалних ланаца

ПОДГОРИЦА – Ни дама не може ујединити црногорску опозицију. Јер, предлог Горана Даниловића, лидера подељеног крила Демоса да би жена требало да буде кандидат за председника државе, није свуда дочекан са одушевљењем.

– Охрабрујући су ти позиви и драго ми је уколико су последице стварне спознаје потребе за већим учешћем жена у јавном животу, уопште и у политици – каже Драгиња Вуксановић из Социјалдемократске партије.

Да је Црној Гори потребно да освежи политичку сцену кредибилним кандидатом, сматрају у невладином сектору. Сматрају да опозиција мора да победи сујету како би се друштво ослободило патријархалних ланаца.

– Желим да верујем да је кандидовање жене за председницу изазвано просвећеношћу, а не бежањем од одговорности – казала је Вуксановићева.

Шефица сектора за политику, европске интеграције и трговину у Делегацији Европске уније у Црној Гори, Пламена Халачева, недавно је изјавила да прошлогодишњи парламентарни избори нису превазишли родни јаз у политици и поред квота које су уведене у ту сврху.

– Још нема жене међу лидерима политичких партија и веома их је мало у руководећим структурама. Поред малог пораста броја посланица у парламенту, оне и даље чине мање од једне четвртине укупног броја, док је број министарки у Влади остао непромењен – оценила је Халачева.

ЧЕТИРИ РЕСОРА

У ИЗВРШНОЈ власти Црне Горе жене управљају у четири ресора. Марија Вучиновић је министарка без портфеља, Драгица Секулић, министарка економије, Сања Дамјановић, министарка науке и Сузана Прибиловић, шефица ресора јавне управе. Једина дама потпредседница Владе ЦГ од обнове независности била је Азра Јасавић и то у влади изборног поверења. Једина шефица парламента била је Весна Перовић из Либералног савеза.

ПРВИ ПРЕДЛОЖИЛИ КАНДИДАТКИЊУ

У ГРАЂАНСКОМ покрету УРА подсећају да је њихов лидер Дритан Абазовић још у јулу предложио да заједнички кандидат опозиције треба да буде жена. Сматрају да би угледна дама победила кандидата владајуће ДПС.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here