Орбан: Банке да врате украдени новац или ћу им узети све

Поделите:

Премијер Мађарске Вицтор Орбан изјавио је за локалне медије Мађарске како га банкари нису схватили озбиљно кад је рекао да је ера ‘колонизације’ готова. “Банке су сервис грађана, а не оно што су постале диљем свијета вјешала. Немам ништа од љубави банки али имам од љубави народа. Морају вратити новац који су зарадили на неправедним накнадама или ћемо им узети више.” – закључује управо кад је Парламент изгласао да грађанима банке морају вратити неправедне накнаде. Банкари су бијесни.

Просјечни дужник у швицарским францима на тај би начин могао добити поврат између 600 тисућа и милијун форинти ( 14,6 до 24,4 тисућа куна), и то до краја ове године. “Закон је разјаснио начин на који ће дужници бити обештећени, било да се ради о валутним разликама, једностраним измјенама уговора или повећању каматних стопа.“, изјавио је Антал Роган, предсједник клуба заступника владајуће странке Фидесз, а преноси портфолио.ху.
Мађарски парламент је донио закон према којем ће банке вратити клијентима све неправедне накнаде и камате које су им наплатиле протеклих година. Вицегувернер Мађарске средишње банке Адам Балог процјењује да ће укупан трошак за све банке бити између 2 и 3 милијарде еура.
Орбан истиче како нема против банки ништа али неће господарити његовом државом и створити му кризу као у Грчкој. “Банке и велике компаније које уживају монопол у Мађарској морају се навикнути на нову ситуацију. Навикле су бити снажне, а социјалистичке владе клањале су се пред њиховом моћи. Али сада смо ми снажнији и они се морају прилагодити нама.” – закључио је заклети банкарски непријатељ Орбан.
Ударно тим

 

 

tsibanking.wordpress.com

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here