Орбан: Европа мора да брани хришћанску културу

Поделите:

Пред Европу је ове године стављен историјски задатак, а то је одбрана хришћанске културе, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан.

„Ми Европљани – признали то или не, свесни тога или не – живимо у култури изграђеној на Христовом учењу“, рекао је он у интервјуу за „Мађар идок“.

Мађари, како је додао, имају свако право да себе сматрају хришћанском нацијом. „Чињеница да смо хришћани и наша жива вера сачувала нас је у средишту Европе више од хиљаду година“, рекао је Орбан.

Многи људи покушавају да нас критикују кад чују да људи који се представљају као хришћани не допуштају људима из других делова света да емигрирају у Европу, навео је он.

Међутим, како је додао, хришћанска заповест „воли ближњег свог као себе“ такође значи да треба „сачувати све што смо и ко смо“.

Према његовим речима, хришћанска култура дефинише свакодневне вредности Европљана, начин на који гледају на правду и неправду, однос између мушкарца и жене, породицу, успех, рад и част.

 

Без обзира на то да ли идемо у цркву или не, „не желимо да морамо да славимо Божић иза спуштених завеса да не бисмо увредили нечија осећања“, рекао је Орбан.

„Не желимо да наши Божићни вашари буду преименовани, а свакако не желимо ни да их организујемо иза бетонских баријера. Не желимо да лишимо нашу децу радости Светог Николе и традиције поклањања“, нагласио је он.

Орбан је упозорио да је такав начин живота и погледа на свет угрожен, преноси МТИ.

„Европски имуни систем се намерно слаби. Они желе да будемо оно што нисмо. Они желе да узму наш начин живота и замене га начином што није наш начин живота“, рекао је он.

„Пред европске земље стављен је историјски задатак у 2017. години. Слободне нације Европе, националне владе које су изабрали њихови слободни грађани имају нов задатак: морају да бране хришћанску културу“, рекао је он.

Орбан је рекао да ће његова влада док год буде била на власти радити на томе да очува Мађарску хришћанском и мађарском, као и Европу европском.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here