Орбан у офанзиви против Сороша

Поделите:

Мађарска владајућа странка Fidesz, која се припрема за изборе у травњу сљедеће године, обећала је у четвртак да ће грађанима показати како милијардер Џорџ Сорош има план довести милијуне миграната у Европу. Fidesz је затражио од владе премијера Виктора Орбана да проведе „национално изјашњавање“ о плану Бруxеллеса да расподијели тражитеље азила у ЕУ, тједан након што је Еуропски суд пресудио против жалбе Мађарске и Словачке.

Раније сличне конзултације проведене су на начин да су грађанима послани упитници на којима је влада разјаснила своје стајалиште те грађане упитала да ли се слажу. Сорош, мађарски Жидов који је уложио добар дио својег богатства у финанцирање скупина за људска права и развој демокрације, циљ је већ дуго Орбанове владе.

Лајос Kоса, потпредсједник странке Fidesz, рекао је да би се националне конзултације требале фокусирати на наводни Соросев план.

„Европска комисија не жели рећи да проводи Сорошев план… али сви њихови кораци и идеје гледе миграције иду у том смјеру“, рекао је Kоса, описујући прошлотједни неуспјех Мађарске пред еуропским судом као нешто што Сорошеву плану „отвара врата“.

Суд ЕУ одбацио је прошли тједан тужбу Мађарске и Словачке коју су те двије земље поднијеле због одлуке Вијећа ЕУ о привременом механизму обвезног премјештања тражитеља азила. Према тој одлуци, земље чланице ЕУ морају прихватити свој дио миграната који су стигли у Европу, а налазе се у Грчкој и Италији, но одлука суда поново је актуализирала спор између источних и западних чланица и начела кохезије Уније. Мађарска је одмах рекла да неће промијенити своје протуимигрантско стајалиште.

 

Јутарњи.хр

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here