Оснивач Фејсбука: Злоупотребили смо рањивост људске психе

Поделите:

Оснивачи Фејсбука знали су од самог покретања те странице да стварају нешто што злоупотребљава рањиви елемент људске психе, открио је један од оснивача те компаније Шон Паркер.

„Kада је Фејсбук узимао маха, људи би ми прилазили и говорили ‘ја нисам на друштвеним мрежама“, испричао је Паркер, који је тада формално био председник компаније, на Аxиос конференцији у среду.

„Ја сам им говорио: ‘Ок. Али, знаш, бићеш!’ Онда би ми они рекли, ‘Не, не. Превише ценим своје интеракције у стварном свету. Ценим тренутак. Ценим присуство. Ценим интиму’. А ја бих им рекао… ‘Kад-тад ћемо те ухватити'“, додао је.

Паркер истиче да тада није схватао последице онога што је говорио и да није имао свест о ‘непредвидивим последицама’ до којих долази када мрежа нарасте на више од 2 милијарде корисника.

„Дословно мења ваш однос с друштвом, сам однос међу људима. Вероватно на чудан начин утиче на продуктивност. Kо зна шта ради мозговима наше деце“, признао је.

Паркер је објаснио да је главни циљ оснивача Фацебоока био ‘да зграбе што више корисничког времена и пажње’. Такав приступ довео је до стварања дугмета ‘лике’, који корисницима пружа ‘малу дозу допамина’ сваки пут када добију лајк, што их подстиче да објаве још више садржаја, што доводи до још већег броја лајкова… и тако унедоглед.

„То је повратна петља друштвеног потврђивања… нешто што би хакер попут мене могао да смисли, јер злоупотребљавате рањивост људске психе“, рекао је Паркер, такође један од оснивача Напстера.

Паркер се Фејсбуку придружио 2004. године, пет месеци након његовог покретања. Закерберг је касније за Паркера говорио да је био ‘кључна особа која је помогла Фацебооку да из студентског пројекта прерасте у стварну компанију’.

Следеће године, полиција је пронашла кокаин у Паркеровој викендици, а он је био ухапшен због поседовања. Иако на крају није подигнута оптужница, повукао се с чела компаније како не би обесхрабривао инвеститоре.

Захваљујући својем кратком раду за Фејсбук, његова имовина данас је вредна више од 2.6 милијарди долара.

 

Јутарњи.хр

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here