Особе старије од 40 година би требало да раде само 3 ДАНА недељно, ево зашто…

Поделите:

Недавно истраживање са Института за примењену економију у социологију у Мелбурну дошло је до занимљивих података.

Наиме, док је рад од 30 сати добар за когнитивне функције у четрдесетим годинама, сваки рад преко тога доводи до смањења способности радника.

Заправо, људи који раде 55 сати недељно или више имају велика опадања у когнитивним функцијама за разлику од оних који су незапослени или нису у сталном радном односу.

Истраживање је обухватило 3.500 жена и 3.000 мушкараца старијих од 40 година. Док су радили когнитивне вежбе праћен је и њихов темпо рада. Они су у оквиру тестова читали наглас, погађали слова и бројеве у играма са ограниченим временом и рецитовали су низове бројева.
Што су више радили, то су њихови резултати били лошији. Закључак до кога су дошли јесте да је идеално за ове особе да раде 30 сати недељно, или само три дана у недељи како би били најпродуктивнији.

Научници доказују да је ово озбиљан проблем уколико се има на уму да велики број земаља подиже границу за одлазак у пензију и тиме одлаже време када ће старији радници моћи да добију права за пензију.

Рад може да буде мач са две оштрице. Са једне стране он може да одржава мозак виталним, али дуго радно време може да доведе до умора и стреса који оштећује когнитивне функције.

Научници сматрају да скраћено радно време може да сачува мождане функције.

Пошто већина наставља са радом и после четрдесете године, вођење рачуна о здрављу, одлазак на одмор и продужетак слободног времена треба да буду приоритет.

 

 

Скандалозно

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here