Оштра полемика у Скупштини о ћирилици и латиници у образовању

Поделите:

Посланици дела опозиције затражили су у наставку расправе Скупштине Србије о Предлогу закона о основама система образовања и васпитања, да се у настави, поред ћириличног писма, „препозна“ и латинично српско писмо.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић рекао је да се не слаже са амандманом дела опозиције, јер şматра да нестаје ћирилица, а не латиница.

Он је рекао да му је драго да се владајућа странка после шест година сетила да заштити ћирилицу. „Апсолутно смо против шизофреније и неговања два писма“, казао је Обрадовић.

Посланик Демократске странке Балша Божовић рекао је да српски језик има два писма која су равноправна и да је регулисана и службена и јавна употреба писма. „Очигледна је интенција да се само ћирилћно писмо сачува“, казао је он.

Министар просвете Младен Шарчевић казао је да је интенција да се више користи ћирилица, како би се сачувала и објаснио да ће наставник час уписивати на ћирилици.

Самостална посланица Мариника Тепић је оценила да је изостављање латиничног српског писма супротно плану и програму. „Оба српска писма треба да буду изједначена у члану овог закона. Потпуно је погрешна перцепција да је српско писмо ћирилица“, казала је она. Тепић је указала да се нико не одриче ћирилчног писма, него се предлаже увођење и латиничног српског писма.

Посланик Српске напредне странке Марко Атлагић је казао да је „шокиран“ и да је, „по Уставу, у употреби српски језик и чирилићно писмо и да се настава обавља на том писму“.
Аутор: Бета

Поделите:

4 Коментари

 1. Само ЋИРИЛИЦА. И то не само у државним установама, него и у приватним, у медијима, књигама, новинама, производним декларацијама, ТВ, предузећима, домаћим и страним брендовима… једном речју ЗАШТИТИМО ЋИРИЛИЦУ СВУДА У СРБИЈИ!!!

  • Hm,hmm…a,haaaa diktatura ? a mrznjaaa, eno i Brnabicka smenjuje Vulina,dovodi zensku umesto njega,sve se menja,prelazi iz jednog oblika u drugi…zensko u musko, kirilica u latinicu..cetnici u partizane, hirosima u Pjong Jang…a ?

 2. ТЕШКА АНТИЋИРИЛИЧКА БОЛЕСТ САДРЖАНА У ВЕРОВАЊУ ДА САМО СРБИ МОГУ И МОРАЈУ ДА ЖИВЕ СА СВОЈИМ ЈЕЗИКОМ НА ДВА ПУИСМА! Невероватно је колико је Србима нејасно шта се, како и зашто догодило с ћирилицом. Невероватно је да Срби (многи) у вези са својим писмом (ћирилицом) нису ништа научили из хиљадугодишњег прогона ћирилице и зашто се тај прогон догађа. Невероватно је да толико Срба још не зна које је српско писмо, а које је хрватско. И зашто Срби и Хрвати немају иста писма. Невероватно је да је међу Србе убачено толико заблуда и непријатељства међу Србима да људи не схватају да су два писма само Србима убачена да би заменили своје писмо и да би се искључили из своје ћириличке културне и цивилизацијске традиције. Невероватно је да Срби ни данас не знају да је у пракси два писма болест и сахрана за ћирилицу.
  Наравно, зна се ко је за то највећи кривац. То су српски лингвисти сербокроатисти који лажу да је „и латиница српско писмо“. А они су једини плаћени да то науче и знају. А шта они и данас раде? Раде све наопако. Недавно су на скупу у Требињу закључили да је главни кривац за помор српске ћирилице: народ, па тек онда научници (дакле, и лингвисти), па тек онда пиолитичари (власт).
  Ћирилица је на удару већ хиљаду година међу Србима, она је забрањивана у окупацијама и наметана хрватска латиница уместо забрањене ћирилице, а лингвисти и данас нормирају српски језик на два писма.
  То се може једино сматрати или болешћу (тешком глупошћу) лингвиста и власти или имају неки материјални интрес да прогоне ћирилицу преко два писма, свога, ћириличког и хрватског, латиничког.

 3. БОЖОВИЋ НЕКА РЕЦЕПТ О ДВА ПИСМА ПРЕПИШЕ ЦЕЛОЈ ЕВРОПИ, А НЕ САМО СВОМ НАРОДУ! Овде се наводи да: „Посланик Демократске странке Балша Божовић рекао је да српски језик има два писма која су равноправна и да је регулисана и службена и јавна употреба писма.“
  Човек, очигледно, нема никакве везе с лингвистиком нити ишта зна о писму. Он овде директно каже да „српски језик има два писма“. Он не разуме да српски језик не поседује писма, јер се језик не рачуна у људе па да има нешто у власништву. Он не разуме да, по његовом, српски језик може да „има хиљаду писама“. Он појма нема ни зашто у Европи ниједни други лингвисти не нормирају свој језик на два или више писама. Он не разуме да је језик таква појава и вредност којему је потребно само једно писмо. Он не разуме осбновно о ћирилици и латиници да су два писма једино наметнута Србима ради фаворизовања латинице како би се заменила ћирилица. И не разуме да је тешка глупост користити свој језик на два или више писама. Он не разуме зашто Срби данас „имају“, како он каже, два писма. Он не разуме зашто то више нико нема тако и не схвата да је могуће за Србе предвидети и сто писама. Он, дакле, има школу из времена Јосипа Броза, у којој је научио да Срби трема једини да имају два писма да би били „богатији од свих других“. Он не схвата да је то смишљено урађено само зато да би Срби напустили ћирилицу. И ево, напустили су је, 90 одсто. Нису је напустили зато што су Срби једини глуп народ, него само зато што су им тај подухват наметнули у заједници: власт и лингвисти.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here