Отказ или оставка: Стив Бенон одлази из Беле куће

Поделите:

Саветник председника САД Доналда Трампа Стивен Бенон поднео је данас оставку, саопштила је Бела кућа. Њујорк тајмс је раније објавио да је Трамп неким сарадницима рекао да је одлучио да смени Бенона.

„Шеф кабинета Џон Кели и Стивен Бенон су се сагласили да данас буде последњи Бенонов дан овде“, рекла је портпаролка Беле куће Сара Хакаби Сандерс.

Индепендент пише да је председник САД донео одлуку о смени Бенона и подсећа да се таква одлука и очекивала после прве провере коју је спровео шеф особља Беле куће Џон Кели, преносе америчке ТВ мреже.

Председник и њему блиске особе су „расправљали када и како да отпусте Бренона“, пише Њујорк Тајмс и наводи да Трамп наводно није могао да одлучи да ли да задржи Бренона „још неко време“.

Бенон је био главни Трампов саветник током председничке кампање, а сматра се да је он, као популиста, окренуо Трампа ка јаким националистичким ставовима и обликова његове поруке тако да потресу милионе Американаца незадовољне тренутним стањем и својим положајем.

Један званичник Трампове администрације рекао је да је Бенон поднео оставку још 7. августа, док је други објаснио да се амерички председник уморио од стратешких приступа свог главног саветника и да је тражио начин да га се реши.

Поред тога што је последњих месеци био у лошим односима са самим Трампом, Бенон је од почетка био у сукобу са такозваним глобалистичким крилом у Белој кући, којем припадају Трампов зет Џерад Кушнер и директор Националног економског савета Гери Кон.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here