ОТВОРЕНИ „ДАНИ СРПСKЕ“ Додик: Српска и Србија су једно, припадамо једни другима

Поделите:

У Народном позоришту у Београду синоћ је свечано отворена манифестација „Дани Српске у Србији 2017“, а председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да су Република Српска и Србија једно и да су историјске несеће те које су направиле границе.

– Не желим да се одрекнем снова да РС и Србија буду једно – рекао је Додик приликом отварања манифестације током које ће наредних седам дана близу 800 учесника представити РС кроз њену привреду, просвету, науку, културу, уметност и спорт.

Отварању „Дана Српске у Србији“ присуствовали су као изасланик председника Србије генерални секретар председника Никола Селаковић, министри Ивица Дачић и Александар Вулин, патријарх Иринеј и други представници јавног и културног живота.

Додик је рекао да размисља да ли Република Српска треба уопште да се представља јер она припада Србији као што и Србија припада РС, додајући да је „то тако“, без обзира шта рекли из Стејт департмента и Брисела.

Kако каже, иако живимо на различитим местима, наша вера, језик и култура су исти и порука мора бити „Сви смо Срби“.

У том контексту, Додик се захвалио председнику Србије Александру Вучићу што је, још док је био премијер, његова влада „окренула поглед“ ка Републици Српској, и позвао све Србе да одговоре Декларацији о очувању српског народа.

– Наша компактност тек треба да се покаже, а Србија и РС могу да одбране свој национални идентитет – истакао је Додик.

Што се позиције Српске у БиХ тиче, Додик поручује да Срби тамо нису на жељеном месту.

– Ми желимо да будемо у заједници са Србијом. Уверен сам да се етаблирањем РС кренуло тим путем уједињавањем српског народа. Не желим да се одрекнем снова да РС и Србија буду једно – каже председник Републике Српске.

Он је подсетио и на све више пројеката који се реализују између РС и Србије поново истакавши да захвалност за то дугује и српском председнику Вучићу.

Додик се осврнуо на жртве које су за стварање РС и слободу дали животе критикујући међународну заједницу да за злочине почињене у ратовима, једнострано окривљује Србе.

Kоментаришући политичку ситуацију у РС, он је рекао и да је стање тамо нормално укључујући и Владу и Парламент.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађан Цицовић рекао је како му је веома драго што ће грађани у 20 српских градова имати прилику да виде шта се све ради у Републици Српској и колико је Србима из РС важно да се тамошња достигнућа виде и у Србији.

Манифестација је, каже Цицовић и сјајна прилика да се унапреде привредни односи, јер „економски просперитет и стабилност су од велике важности“.

Он је свима пожелео да ово дружење покаже колико суштински Срби са две стране Дрине припадају једни другима.

Патријарх српски Иринеј рекао је да му је велика част да у име српске цркве поздрави овај скуп који на неки начин спаја Србе из Србије и РС, јер како каже, Дрина не треба да буде мост који раздваја, већ река која спаја.

– Срби треба да као јединствен народ граде садасњу и будућу историју, то јединство је нормално, јер је то један народ са једним језиком, културом и историјом, чиме испуњава све услове да буде један народ који живи у овом времену, али гради своју будућност – рекао је патријарх.

Он је додао да највише треба желети мир и слогу и унутар нашег народа, али и са свим људима добре воље.

Министар одбране Александар Вулин рекао је овом приликом да је РС један од приоритета државне политике и да је у свом дејтонском оквиру, гарант опстанка српског народа.

Републике Српске не би ни било да није било претњи по истребљење српског народа, навео је Вулин и додао да говорити о РС, а не поћи од чињенице да Срби имају право да одлучују о себи и својој судбини, не би било могуће.

– Зато Влада Републике Србије и председник Републике Србије не пропуштају прилику да јасно покажу колико су уз Републику Српску, колико су уз народ Републике Српске и колико су спремни да помогну и политички и дипломатски и финансијски и на сваки други начин – истакао је Вулин и додао да РС увек може да рачуна на Србију баш као што Србија зна да је нико и нигде не воли као што се воли у РС.

Манифестација је отворена уметничким програмом „Трезвено, сабрано и саборно“ по сценарију Нелета Kарајлића и Вулета Зарића. За режију је такође задужен Неле Kарајлић.

Ова манифестација је први пут одржана 2013. године, а у годинама које су следиле, њен програм се проширивао па сада укључује 32 програма кроз 45 извођења у 20 градова Србије.

Што се тиче привреде и привредне сарадње Србије и Српске, биће одржане три промоције привредних потенцијала Републике Српске и сусрети привредника Србије и Српске.

Они ће бити одржани 18. септембра у Врању, 19. у новом Саду и 20. у Суботици.

Ову манифестацију ће обележити и бројни културно уметнички програми.

 

 

 

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here