Овако изгледају први позиви за војну вежбу

Поделите:

Позивања за вишедневну војну вежбу у августу месецу пристигла су на адресе многих Срба који су служили редовни војни рок с оружјем.

Један читалац Инфо журнала, из Лесковца, потврдио је ову вест фотографијом свог позива.


Планови за резервни састав Војске, како тврде у Министарству одбране праве се унапред. Вежба је значајна не само за одбрану земље, већ и у случају различитих елементарних непогода и траје 15 дана.

Ко се о ову обавезу оглуши, следи му казна од 10.000 до 50.000 динара или три месеца затвора.


У Војсци Србије кажу да је тренутно око 500 припадника резервног састава који се обучавају на војним полигонима и да се ради о људима који имају завршену средњу стручну спрему и за које је процењено да у случају ратног или ванредног стања могу да буду у улози подофицира.

Уколико су у сталном радном односу, све време ће им бити плаћено, послодавац је у обавези да им исплати пуну плату, што му касније из Министарства одбране рефундирају.

Ова обавеза важи за мушкарце, али ни ђене нису изузете од обавеза сличне врсте.

Као што је Опанак већ писао, све жене у Србији млађе од 50 година мораће да прођу обавезну обуку за давање прве помоћи и поступање у ванредним ситуацијама, каже министар одбране Александар Вулин.

– Све радно способне жене у Србији биће позиване на вежбе из прве помоћи, цивилне заштите и поступања у случају пожара, поплава и земљотреса. Са друге стране, даме које су већ служиле војску, ићи на обуку под оружјем, као и њихове мушке колеге. Када овај предлог буде законски регулисан, сви грађани Србије ће, без обзира на пол, бити дужни да се одазову позивима за војну и цивилну обуку – поручио је министар Вулин и додао да је улога жене у цивилној заштити и одбрани од великог значаја за нашу државу.

Опанак, infozurnal.net

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here