Ово извињење уручујемо као грађани Хрватске: Храбар гест младих из Загреба

Поделите:

Иницијатива младих за људска права уручила је петицију извињења жртвама и њиховим породицама за почињене злочине и кршења људских права за време и након војно-полицијске акције хрватских снага „Олуја“ са потписима хрватских грађана Удружењу породица несталих и погинулих „Суза“ у Београду.

Петицијом „Извињење жртвама Олује“, која је предата јуче, грађани позивају и Владу Хрватске да упути извињење за сва кршења људских права почињена за време и након војно-полицијске операције „Олуја“, а до сада је прикупљено више од 600 потписа.

Удружење „Суза“ чине чланови породице несталих и убијених Срба у Хрватској, а кроз свој рад помажу породицама у процесу трагања за својим несталим члановима и организују комеморације за жртве, подсећа Иницијатива младих за људска права у саопштењу.

„Ово извињење уручујемо као грађани Хрватске, млади људи који за време рата нису били рођени или су били у раном детињству. Чланови наших породица учествовали су у том рату у хрватској војсци, а многи од чланова нашег удружења морали су због рата привремено или заувек да напусте своје домове. Управо зато сматрамо да имамо одговорност да покажемо лице Хрватске које саосећа са свим жртвама и којем је стало до правде“, рекао је координатор програма помирења Иницијативе младих за људска права Никола Пухарић.

Влади Хрватске поручили су да је извињење минимум солидарности након кршења људских права за време и након „Олује“ и изостанка судских процеса, преноси Хина.

Председница удружења „Суза“ Драгана Ђукић захвалила је на урученој петицији и изразила наду да ће иницијатива наићи на шире разумевање у хрватском народу и да ће имати већу подршку.

Спутњик

Поделите:

2 COMMENTS

  1. PRESTANITE DA GLUMITE „DRUGO LICE HRVATSKE(USTAŠIJE),.KO STE I ŠTA STE ČAK SU VAM VAŠI NEMCI NAPISALI:“SAČUVAJ ME BOŽE,RATA,GLADI I HRVATA“I TO NA CRKVI UKLESANO. UASTAŠA,JE USTAŠA!!!

  2. Hrvati su uvek imali vise opcija,tako da u slucaju ako jedna ili druga omane,treca ce da uspe.Da je Hitler pobedio,ustase bi bili heroji rata,ali bi i domobrani i komunisti uzivali u plodovima te pobede.Tako da se obnovila kraljevina Jugoslavija ddomobrani kao navodno „umerena“vojska bila bi prihvacena kao saveznicka a ustase i komunisti bi bili abolirani zbog mira u kuci,kao sto se dogodilo sa komunistickom preuzimanju vlasti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here