„Ово је америчка објава рата Европској унији“

Поделите:

Председник Аустрије Александер ван дер Белен критиковао је америчког колегу Доналда Трампа због говора на Генералној скупштини УН, оценивши да се ради о објави рата ЕУ.

Он је, у разговору са новинарима у Њујорку, истакао да је забринут због „ретроградног наглашавања националних држава“ у Трамповом говору.

„То поновно буђење нација није ништа друго него објава рата ЕУ“, поручује Ван дер Белен, који је у Њујорку предводио делегацију своје земље у којој је и шеф дипломатије Себастијан Курц.

Он указује да европске државе мора да се супростави таквим захтевима, јер заједно постижу, посебно мале државе као што је Аустрија, више него када би свака радила за себе.

„Ако бих пакосно формулисао рекао бих да је то био предизборни говор који је био намењен његовим гласачима у провинцији, а не формат који се очекивао као обраћање пред више од 190 шефова држава и влада у УН“, критиковао је америчког председника Ван дер Белен.

Подвукао је да је разочаран Трамповим говором и да су сви његови саговорници из Европе мишљења да се Иран у потпуности придржава Споразума о неширењу нуклеарног оружја из 2015. године.

„Иран је партнер који поштује Споразум и тај утисак имам и из разговора са председником те земље Хасаном Роханијем. И председник Француске Емануел Макрон дели тај став“, нагласио је шеф аустријске државе.

Он је истакао да Трамп и његова администрација немају никакав доказ да Иран крши Споразум о неширењу нуклеарног оружја.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here