Ово је Тачијев рецепт за формирање војске Косова

Поделите:

Мило Ђукановић и Хашим Тачи још уочи избора у Црној Гори постигли су договор: Албанци из Црне Горе ц́е да гласају за Милове, а заузврат се Црногорцима са Косова признаје црногорска заједница и добијају једно посланичко место, што отвара врата за формирање косовске војске, пише Спутњик.
Чињеница да политички хаос у Приштини може и те како да нашкоди и Београду није ништа ако се у обзир узме оно што би нова влада Косова могла да приреди Србији. Како незванично сазнајепортал Спутњик, упоредо са преговорима око будуц́е парламентарне вец́ине у приштинском парламенту, теку и припреме за трансформацију Косовског безбедносног корпуса у Војску Косова, чије формирање ће бити прва ставка нове владе и парламента у Приштини.
Наиме, како преносе наши добро обавештени извори, албанске странке, пре свих, партија Хашима Тачија, којом руководи Кадри Весељи (ДПК), обезбедила је три од четири мањинска гласа за изгласавање Закона о формирању војске Косова.
Засад су два сигурна – један из Бошњачке заједнице, а други из српске (није са Српска листа). За оба ова посланика већ су предвиђене функције у парламенту Косова чим овај буде оформљен. Трећи глас Тачи очекује од Црногораца са Косова, који је још у фебруару најавио да ће одмах по формирању скупштине донети Указ признању о црногорске заједнице на Косову, чиме ће они стећи право на једно посланичко место у Скупштини Косова.
Иако сада не изгледа тако, може се очекивати да ће политички договор у Приштини „пасти“ у првој недељи септембра, ако не и раније. Како се сазнаје, Закон о војсци Косова могао би да се нађе на столу пре локалних избора на Косову, који су заказани за 22. октобар ове године.
С обзиром на то да су неки политички представници Црногораца са Косова већ преко албанских листа, односно коалиције ПАН, учествовали на изборима, очекује се да, одмах по формирању парламента и владе, Тачијев указ буде усвојен, чиме би аутоматски и црногорска мањина са Косова добила званично место у парламенту (столицу би им уступила странка ДПК).
Представници Црногораца са Косова нису желели да разговарају на ову тему за наш портал, уз напомену да треба сачекати, и видети прво да ли ће „Албанци одржати ријеч“.
Ту „ријеч“, како рече наш саговорник, договорили су још пре црногорских избора Мило Ђукановиц́ и Хашим Тачи, током Милове посете Приштини.
Но, да је она стара пословица „где има дима, има и ватре“ тачна, могло се закључити после недавне седнице Света безбедности УН, где је после вербалног окршаја министра спољних послова Србије Ивице Дачиц́а и представнице Косова у Америци Вљоре Читаку, Удружење Црногораца са Косова стало на страну косовске представнице. Они су сагласни са речима амбасадорке Вљоре Читаку, које је изговорила на седници Уједињених нација „да је Косово независна држава која припада Албанцима, Србима, Црногорцима, Ромима, Турцима и свим осталим грађанима“.
„Удружење је оценило да је то потврда институција Косова да ц́е црногорска заједница у најкрац́ем могуц́ем року постати уставна категорија“, наводи се, између осталог, у саопштењу које је издало ово Удружење.
Подсец́ања ради, НАТО, али и међународна заједница, јасно су ставили Приштини до знања да није могуц́е да добије војску ако у парламенту за то не добије и подршку мањинских заједнице, како Устав Косова и налаже. Иначе, на Косову делује неколико странака и удружења са префиксом „црногорски“, а то су Удружење Црногораца Косова, Нове Снаге, Народна црногорска партија Косова, Удружење Црногораца Косова „Ловц́ен“, Црногорска либерална странке и Удружење Црногораца Косова „Матица“.
У марту ове године усвојена је и Стратегија о интеграцији и афирмацији Црногораца у косовско друштво. Најневероватније је то да је на Косову регистровано само 19 Црногораца који су остали тамо да живе, од 30.000, колико их је тамо живело пре 1999.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here