Пацоли: Радујем се помирењу, одустали смо од Интерпола, а можда ћемо и од Унеска

Поделите:

Одустајањем од захтева за чланство у Интерполу и Унеску, Приштина је Београду упутила „снажан сигнал“ да подржава дијалог и да жели помирење и нормализацију односа, изјавио је такозвани заменик косовског премијера и министар спољних послова Беџет Пацоли.

У интервјуу за „Дојче веле“, Пацоли је рекао да „ни Србија не би требало да блокира наше иницијативе за учлањење у међународне организације“.

„Ја мислим да бисмо ми могли да се учланимо и сада у Унеско, али желимо да споразум са Србијом буде што богатији и да у том споразуму буду обухваћена и та питања“, рекао је Пацоли.

Види, казао је, позитивне помаке и од Београда и сматра да нема места критици иницијативе председника Александра Вучића за унутрашњи дијалог о Косову.

„На то би требало да се гледа као на конструктиван покушај за решавање проблема и од тог њиховог дијалога требало би узети само позитивне ствари, оне које могу да се користе у наставку дијалога Косова и Србије. Србији је јасно да би помирење са Албанцима могло да допринесе региону и самој Србији. Нама је такође јасна реалност коју имамо“, навео је.

Додао је да је „Србија консолидована држава која има дугу граничну линију са Косовом, док је Косово са друге стране један од важних економских партнера Србије“.

Пацоли сматра да би Приштина требало да интензивира дијалог по питању слободе кретања људи, капитала и идеја како би побољшала животни стандард.

„Србија зна да ће дан помирења са Косовом доћи и да ће на крају бити постигнут споразум о помирењу. Радујем се помирењу пошто од тога профитирају и Косово и Србија, али и регион“, рекао је Пацоли.

Он мисли да је за време претходне владе дошло до застоја у признавању косовске самосталности, те додао да његова агенда предвиђа јачање дипломатских односа са свима, а посебно са државама које нису признале косовску независност.

„Признавање независности Косова за нас је најважнији процес и ми на том путу нећемо стати“, каже Пацоли.

Навео је да демаркација са Црном Гором мора да буде решена, да је уговор потписан, да га је Подгорица ратификовала и да је то питање дејуре завршено.

„Ја немам никакав проблем с тим, пошто сматрам да би споразум требало да се поштује. Ми немамо никакав конфликт са Црном Гором, али је наша јавност подељена по том питању. То се види и у косовском парламенту. За Црну Гору је питање споразума затворено, тако да би ми овде требало да видимо како ћемо да га решимо.“

Не види, каже, да „Црна Гора жели косовску територију или да Косово жели да присвоји територију Црне Горе“.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here