Палма: Ана ви сте дама, ништа лично, али нећемо гласати за вас!

Поделите:

У Скупштини Србије у току је седница на којој посланици расправљају о избору нове владе.
Након излагања експозеа мандатарке за састав нове владе Ане Брнабић, посланици су почели расправу о избору нове владе. Очекује се да ће раправа трајати до касно у ноћ.

Гојковићева је раније рекла да очекује да расправа о избору нове владе траје два дана, те да ће мандатарка са својим кабинетом положити заклетву у петак, 30. јуна, пре подне.

Лидер радикала Војислав Шешељ је на почетку расправе рекао да има документацију о „прекршајима“ која је раније починила Ана Брнабић.

„Имате ли пријаву да сте возили под дејством алкохола?“, питао је Шешељ, на шта је мандатарка климнула главом.

„Ето, потврдила ми је, али јој ја то не замерам“, рекао је Шешељ, а потом је навео да ће Брнабићева, уколико постане премијер бити у сукобу интереса пошто је компанија у којој је директор њен брат, добијала послове од државе, а све у вези са Дирекцијом за е-управу.

Ана Брнабић је Шешељу одговорила да је пријавила Агенцији за борбу против корупције да је њен брат на челу фирме Асеко која учествује на тендерима.

“Иако није било неопходно, пошто мој брат са 44 године није више део моје примарне породице, када је требало да постанем министарка пријавила сам Агенцији за борбу против корупције могућ сукоб интереса и тражила сам мишљење. Било је такво да наставим да радим свој посао и да тендери могу да се наставе, а уколико компанија у којој је директор мој брат победи на тендеру, онда треба да обавестим Агенцију, да би она узела документацију на увид и да види да ли је посао намештен или није и ја по том мишљењу поступам“, навела је Брнабићева.

За реч се јавио и посланик СНС Александар Мартиновић који је рекао да је Ана Брнабић председник Владе у име Српске напредне странке.

„Чврсто верујемо да Србија заслужује владу која ради као тим“, рекао је Мартиновић и на Шешељеве критике о експозеу Ане Брнабић поручио: „Ко о чему, неко о поштењу“.

Он је још рекао да не зна да ли да улази у дуел са човеком који је освојио три пута мање гласова од Белог Прелетачевића, на шта је Шешељ одмах реаговао и рекао да се својевремено његова супруга кандидовала за председника управо на наговор Мартиновића.

„Моја супруга се кандидовала док сам ја био далеко на службеном путу“, рекао је Шешељ и нагласио да ју је тада Мартиновић лично подржао.

Одмах је уследио одговор Мартиновића, који је рекао да је подржао госпођу Шешељ на наговор самог лидера радикала, а потом је испрозивао Шешеља да још није научио разлику између делокруга и надлежности.

„Вучић и Брнабић неће служити као врећа за ударање, поготово од човека који од суботе до данас није успео да научи разлику између делокруга и надлежности“, рекао је Мартиновић.

На прозивке лидера ЛДП-а да не сме да ћути када је прозивају на личној основи Ана Брнабић је поручила да се на такве прозивке никад неће обазирати.

„Зову ме и султанија, и хомопремијерка и фикус. Ја на то нећу реаговати. Моје је да радим, и да мењам Србију на боље, а не да се обазирем на личне увреде“, поручила је Брнабић и добила громогласан аплауз.

Балинт Пастор је поручио да ће СВМ подржати избор нове Владе. Ана Брнабић се захвалила на подршци.

Палма: Ви сте Ана дама, али ми имамо свој став
Потом се окупљенима обратио лидер ЈС Драган Марковић Палма.

Он је рекао да из „познатих разлога“, ЈС неће гласати да Брнабићева постане премијер.

„Није то ништа лично, али не можемо да гласамо за вас“, рекао је Палма.

Он је рекао да је Србија сада у бољој позицији него икад.

„Импресивно је било ко је све дошао на инаугурацију Александра Вучића. Био сам и на Трамповој инаугурацији, али код Вучића је било више угледних људи“, рекао је Палма, а онда „ударио“ на припаднике ЛГБТ организација.

„Одмах су изашли да парадирају. Мислили су да ће сви да се баве геј парадом, а не инаугурацијом“, рекао је Палма подвлачећи да ништа лично нема против тих људи.

„Моје посланике и мене је саставила породица, и таква нам је партија. Ово је наш живот, није да нећемо за Ану Брнабић гласати из политичких разлога“, образложио је Палма.

Лидер ЈС је рекао да Вулину приличи функција министра одбране.

„Кад је у питању Војска Србије, ми морамо да будемо војно неутрални“, рекао је Палма и похвалио и министра Лончара, али и свог коалиционог партнера Ивицу Дачића.

Он је рекао и да је Ана Брнабић за њега дама и да никад другачије ништа неће рећи.

„Направио сам и цркву, да се у њој венчају мушкарац и жена, то је наше уверење“, образложио је Палма детаљно своју одлуку. Марковић је рекао да ће, без обзира на све, његова партија наставити да подржава политику Александра Вучића.

Он је рекао да га Вучић није убеђивао да промени мишљење.

„Током консултација ме је питао шта ћу ако одлучи да Брнабић буде премијер, рекао сам му да нећу подржати, а он ми је рекао да то могу и да кажем новинарима“, рекао је Марковић.

Опозиција не жели да подржи Брнабићеву
Челници опозиције су раније нагласили да неће дати своје поверење Ани Брнабић. Посланици ДСС-а поручили су да ће гласати против избора нове владе. Посланик те странке Дејан Шулкић каже да је забрињавајуће то што ће нова влада бити влада континуитета. Он је новинарима у парламенту рекао да Ани Брнабић недостаје политички ауторитет да води владу, а критиковао је и састав нове владе, за коју каже да је иста као и претходна.

Навео је да је мандатаркин експозе “ужа верзија” експозеа из 2016. године, те да то што је нова влада – влада континуитета значи да ће грађани и даље тешко живети.

И из Демократске странке су поручили да неће подржати Ану Брнабић. Шеф те посланичке групе Горан Ћирић је, ипак, позвао будућу премијерку да „покаже довољно храбрости да штити све грађане“, без обзира на то да ли су у странкама владајуће коалиције или опозиције.

Приметио је и да као министарка државне управе и локалне самоуправе није показала довољно храбрости.

“ДС ће свим снагама бранити права и слободе грађанке Ане Брнабић, као и свих грађана, али ћемо жестоко нападати резултате њеног рада и њену препоруке за овај изазов који добила као нова премијерка”, рекао је Ћирић и додао да мандатарка у свом експозеу није говорила о људским слободама, правима и о демократији, него је само поменула могући дијалог и неопходност дијалога у решавању проблема.

Подршка ће изостати и од ЛДП-а. Лидер те странке јер рекао да Влада Ане Брнабић неће добити његову подршку јер „не види политички курс који је земљи потребан“.

Јовановић је казао да приоритет владе мора да буде Брисел, а не Москва, затим чување мира кроз интеграцију са НАТО-ом, а не да се, како каже, од Србије прави балкански Каљињинград, као и пресецање Гордијевих чворова 90-тих.

Он је казао и да Ана Брнабић не би смела да ћути када је жртва дискриминације и да исто тако нема право да окреће главу када су други жртве дискриминације.

Ало

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here