Пановић: Потребан дијалог власти и опозиције на националним ТВ

Поделите:

Програмски директор истраживачко-издавачког центра Демостат Зоран Пановић изјавио је данас да у Србији нема дебате власти и опозиције и да је унутрашњи дијалог о најважнијим питањима потребно успоставити на телевизијама са националном фреквенцијом.

„Србија се вратила назад, у системску и антисистемску позицију политичких актера. Власт, која је најодговорнија, својим бахатим понашањем опозицију третира као унутрашњег непријатеља. То је скандалозно, то не сме да се ради“, рекао је Пановић агенцији Бета.

Пановић је додао да с друге стране опозиција, чија је одговорност неупоредиво мања, на такав стил власти некада реагује нихилизмом и цинизмом, уместо да се организационо припреми и да са јаком политичком организацијом и идеолошком и пројектном профилисаношћу проба да парира власти.

Он је рекао да је важно да Србија има изграђен политички систем, кога нема без озбиљних политичких партија, и јавну политичку културу и дебату.

„Тога више нема у Србији. Ово је катастрофа. Тај дух који је пуштен из боце не може се лако вратити“, рекао је Пановић.

Према његовим речима, у Србији нема дијалога и дебате, већ само цинизма, пљувања и дисквалификације политичких противника.

„‘Унутрашњи дијалог’ о Косову имао би смисла само ако би био дијалог о стању у Србији и који би се водио на телевизијама са националним фреквенцијама уз учешће представника власти и опозиције. У том ТВ дијалогу морао би да учествује и председник (Александар) Вучић. Не да би неко некоме чинио, него зато што је то ствар демократије“, рекао је Пановић.

Пановић је, поводом избора за Скупштину Београда, оценио да су ти избори „јако битни“.

„Београд ће бити повод, суштински то ће бити још један покушај опозиције да уради нешто против Александра Вучића, па ће ти избори имати много већи симболички значај, пошто опозиција мисли да је победа у Београду почетак краја Вучића. Владајућој коалицији је јако битно да задржи Београд, да јој ‘Београд на води’ не контролише опозиција, и покаже да прави престоницу са својим визуелним печатом“, навео је Пановић.

Он је казао да ће се на изборима у Београду видети колико је опозиција извукла искуства из председничких избора, додавши да опозиција није слушала добронамерне критике новинара и истраживача јавног мњења.

„Наши добронамерни савети да се не иде на изборе док се не обезбеде јасни медијски услови, нису прихваћени, и да се не иде у две, три колоне са више кандидата, да се олако не напушта инструмент бојкота. Чак је све то одбачено с гнушањем. Опозиција је направила пар кардиналних грешака и ваљда ће извући неке поруке, јер би за Србију било добро да има изграђену опозицију и да власт има јак коректив“, рекао је Пановић.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here