Пародија религије је озбиљна ствар

Поделите:

У градићу Темплину на североистоку Немачке годинама се води спор око тога да ли „Црква Летећег шпагети-чудовишта“ сме да оглашава своја „богослужења“ као друге цркве. Озбиљна ствар, мада испрва не делује тако.

У градићу Темплину, у Укермарку који је до уједињења Немачке био у саставу ДДР-а где је религија третирана као опијум за народ, води се необичан судски спор. Ради се о четири лимене табле, типичним знаковима поред пута, на сва четири улаза у град. Наиме „Црква Летећег шпагети-чудовишта“ сматра да има право да указује на дан и сат (петак у 10) одржавања свог „богослужења“, баш као што то раде католичка и протестантска црква у Темплину. Због тога је поднела тужбу Вишем суду у Бранденбургу. Спор је изгубила, али, о чему се заправо ради? Шпагети-чудовиште и црква?

Rüdiger Weida von der Kirche der fliegenden Spaghettimonster (picture-alliance/dpa/P. Pleul)

Рудигер Вејда, поред спорне табле у Темплину

Идемо редом: У јуну 2005. године млади амерички физичар Боби Хендерсон написао је отворено сатирично писмо америчкој држави Канзас у којем је изразио негодовање због одлуке тамошњег Одбора за образовање да „интелигентни дизајн“ и креационизам постану равноправне алтернативе теорији еволуције. Хендерсон на свом сајту цитира тадашњег председника САД Џорџа Буша који се залагао за то да деца у школи уче и теорије које се не заснивају на еволуцији – на пример интелигентни дизајн – и сматра да заправо следи ту Бушову иницијативу. Ако креационизам сме да се предаје у школама, онда у школском програму мора бити места и за Пастафаријанизам или учење „Цркве Летећег шпагети-чудовишта“ каже Хендерсон. То што је он тада управо био измислио појмове, религију и цркву – сада је део историје.
Јер, дванаест година касније, та црква на Новом Зеланду и у Холандији може да обавља венчања која признаје држава, у матичној земљи САД праве се плочице на којима пише „Атеист/ФСМ“ (Атеисти летећег шпагети-чудовишта).
Пастафаријанци (сложеница од паста што значи тесто и фари што је други део речи Растафари, имена необичне религије на Јамајци која између осталог негује раста фризуре) постоје и у Немачкој. И боре се да добију статус цркве односно заједнице која заступа одређени поглед на свет. За сада без успеха, баш као и Пастафаријанци у САД и многим другим државама.

Österreich Mit Nudelsieb auf dem Kopf auf Führerscheinfoto Niko Alm (picture alliance / dpa/APA-FOTO: NIKO ALM)

Аустријанац који је успео да добије возачку дозоволу са фотографијом на којој се сликао са цедиљком за тестенину

Медији су пропратили ту борбу по многим државама која се често води и индиректно, рецимо инсистирањем да се Пастафаријанцима дозволи да се на фотографији за пасош или возачку – сликају са цедиљком за тестенину на глави. Овде је реч о праву на верске симболе. То је понегде и успело да прође, а у држави Њујорк је Пастафаријанац Кристофер Шефер као политичар положио заклетву – са цедиљком на глави!

Са удружењима нема шале

„Црква Летећег шпагети-чудовишта“ је 2012. у Темплину регистрована као удружење, а познаваоци немачког закона о удружењима знају да са тим нема шале. Удружење мора да докаже да служи „општем добру“, а то лакше иде са „узвишеним циљевима“ него са пародијом религије која се заснива на омиљеном јелу.
Председник удружења Рудигер Вајда (Брат Шпагетус – на насловној фотографији) каже: „У складу са статутом, ми промовишемо научни поглед на свет, а допуну – чињеничним и сатиричним средствима – смо морали да избацимо под притиском пореске управе, пошто је то наводно сужавало оквир неопходан да буде признат наш рад за опште добро.“
На сајту удружења пише: „Ми заступамо и ширимо доследни натурализам. То значи: на свету је све природно, не постоје виле, вилењаци, богови, гоблини, тролови или слични бајковити ликови. Свет није створен, него је настао и може се научно објаснити.“ Претходно се каже да је непостојање Летећег шпагети-чудовишта, „крајње невероватно, али не може бити у потпуности искључено“. Следбеници се облаче као пирати који су били први Пастафаријанци и стога имају посебно место у религији јер „не може се порећи да пирати имају више сличности са генима данашњег човека него мајмуни“ и такође „да је клима била боља док је било пирата“.
Флиегендес Спагхеттимонстер Флyинг Спагхетти Монстер ФСМ

Fliegendes Spaghettimonster Flying Spaghetti Monster FSM Logo
Лого Цркве летећег шпагети чудовишта

Пастафаријанци имају и своју молитву која гласи: „Чудовиште наше, које јеси на небесима, свети су твоји резанци, нека дођу твоји пирати, твој сос нек буде, како на небу, тако и на пучини. Шпагете наше свагдање нам дај данас, и опрости нам наш рижото, као што и ми опраштамо онима који једу кромпир. И не води нас у Канзас, но избави нас од фундаменталиста, јер твоји су сос и сир и чуфтиће заувек. Рамин.“
Пастафаријанизам је постао светски социо-културни феномен који се шири преко интернета, по блоговима, са растућим бројем симпатизаната – по неким подацима има их преко 10 милиона, а по неким чак 30 милиона. Пажњу медија скрећу и једном опкладом чији улог постаје све већи. Наиме пародирајући једну опкладу креациониста, блог Боинг Боинг пише:
„Спремни смо да платимо 250 000 долара свакоме ко емпиријски докаже да Исус није син Летећег шпагети чудовишта.“ У међувремену награда износи више од милион долара!

Озбиљан задатак

Новинарка и теолошкиња Данијела Вакониг је ауторка књиге о Цркви ФСМ. „Забавне религије су удружења која имају за циљ иживљавање свог начина живота или обожавање некога или нечега. Међутим пародије религије имају озбиљан задатак – наиме да критикују религије као и посебан статус који оне имају у друштву“, каже она за ДВ. Удружење као што је ФСМ жели да „познатим религијама постави огледало у вези са недоказивошћу њихових божанстава, недоследношћу верске аргументације и посебног положаја који траже у друштву.“ Ако је потребно, то се ради и смешним знаковима на путу.
„Црква летећег шпагети-чудовишта“ је одлуку Вишег суда Бранденбурга да њихово удружење не призна као заједницу која заступа одређени поглед на свет и стога не дозволи да има своје стубове за табле, прокоментарисала као „веома чудну“. Ипак, Пастафаријанци из Темплина одустати неће: ако треба, ићи ће и до Европског суда правде.

Дојче веле

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here