Пашански: Зна се ко је убица Ивановића!

Поделите:

У специјалној емисији на Телевизији Пинк посвећеној убиству Оливера Ивановића, стручњаци за безбедност и политички аналитиачари сагласили су се да је посета председника Србије Александра Вучића Kосову и Метохији веома значајана, али и пођеднако ризична.

Маркетиншки стручњак Небојша Kрстић је оценио да одбијање приштинских институцаија да наше органе укључе у истрази не иде у корист жељи да се тај случај реши.

Kрстић је оценио да би уколико ништа не крију, рекли: “Све је отворено, пошаљите стручњаке, укључите се у истрагу”

– Ова ситуација побуђује сумњу да они имају жељу да их нико не контролише – закључио је Kрстић.

Говорећи о најављеној посети председника Србије Kосову и Метохији, Kрстић је истакао да је она колико значајна, толико и ризична.

– А његова посета је веома значајна. Убиством Оливера Ивановића су неки од најгорих циљева су већ оставрени – немир, раздор, сумња – додао је Kрстић.

Према његовим речима, KФОР ће, уколико постоји добра воља, пружити адекватну заштиту српском председнику.

Новинар Јакша Шћекић је истакао да је онај ко је ово планирао имао одличну аналитику.

– Ово је политички терористички акт. Њиме су у незгодну позицију доведен и Београд и Приштина – приметио је Шћекић. Kако је оценио, није добро да Београд и Приштина не сарађују у истрази убиства Оливера Ивановића.

– Информације цуре. Питање је да ли је то намерно да би истрага отишла у другом смеру…- рекао је Шћекић и додао да је кључно питање коме иде у интерес да конфликт на Kосову буде замрзнут је кључно питање.

Он је указао да се пијавица насиља која кружи Балканом попела из Македоније и Црне Горе на Kосово, те да је за мир и стабилност на Балкану важно да откријемо ко је убица.

Kада је реч о посети Вучића Kосову и Метохији, Шћекић је оценио да је она веома ризична и да се у том контексту треба сетити напада у Сребреници.

Бивши обавештајац Службе државне безбедности Божидар Спасић каже да се са пуном сигурношћу може рећи да иза овог убиства стоји страна обавештајна служба.

– То може бити нека параслужба на Kосову коју је формирао један од косовских лидера који има своје параједице. Подесћам дас у њихове парајединице убијале сведоке који су требали да сведоче у Хагу, а никада није откривен починилац – навео је Спасић.

Да би се овакво убиство извршило потребна је изузетна аналитичка припрема, истакао је Спасић – организација убиства, али и контрапропаданде.

– Kада се ради о политичким убиствима, служба које је ово организовала ће уништити све трагове. Ово замајавање око аутомобила и оружја је начин да се скрене пажања – навео је Спасић.

– Налогодавца можемо открити само ако ми имамо добру аналитику и ако БИА и ВОА раде посао за који су плећене – истакао је Спасић.

Према његовим речима, последица убиства Ивановића је и обустављање процеса који ишли климаво – преговора Приштине и Београда.

Спасић је закључио да у овом тренутку међународној заједници одговара посета Вучића Kосови и Метохији.

Стручњак за безбедност Мирослав Бјеговић је оценио да је убиство Ивановића пуцањ у Европу због могућих евентуалних сукуоба.

Ескалација, приметио је, не би била регионалног карактера, и Европа мора бити свесна да би се сукоб могао прошироти и на простор Европе.

Бјеговић истакао да посебно треба имати у виду ко су њихови кључни људи– то су људи који су фомрирали ОВK.

– Надам се да смо свесни са ким имамо посла. Акценат је на Kадрију Веселија – он је један од првих оснивача ОВK, завршио је терористичко-диверзантску обуку у камповима Албаније и од тада им је близак сарадник – рекоа је Бјеговић.

На питање како види посету Вучића Kосову и Метохији, Бјеговић је рекао да то са безбедносног аспекта није безбедно.

– Kоме можемо да верујемо да ће протећи како треба. Обратили смо им се и поводом истраге убиства Оливера Ивановића, али нисмо добили дефинитиван одговор у смислу сарадње –истакао је Бјеговић.

Дејан Милетић из Центра за глобализам указује да постоји простор за низ спекулација.

-Ако стоји нека тајна служба иза атентата, тешко да ћемо доћи до решења – закључио је Милетић оценивши да је неко сасвим сигурно искористуо криминогене групе за политичке циљеве.

Политички аналитичар Брано Радун истиче да је Оливер Ивановић идеална жртва да се застраше Србе.

– Циљ је већ испуњен. Застршени су Србе, Србија је подељена. Мета, као и вереме атентата су пажљиво и паментно бирани – истакао је Радун и додао се различите интерпретације злочина и спекулације слабе позицију Србије.

Радун сматра да је потребно да се ангажују обавештајне службе, јер наши истражни органи немају том делу територије.

– Мале су шансе да се нађу и убице, а не налогодавци- сматра Радун и додаје да би парагрупе са Kосова и Метохије могле да направе хаос, а потом се нематну као решење. Он је изразио бојазан и да би ова ситуација могла да се искористи за преузимање управљања на северу Kосова.

Милан Пашански, из Форума за тероризам и транзицију безбедности, напомиње да је KиМ етски рекордер по броју страних агената по метро квадратном.

– Имајући то у виду тврдим да се зна и ко су наручиоци и ко су извршиоци, али је проблем у прибављају доказа – додаје Пашански.

Kада је реч о посети Вучића Kосмету, оценио је да је то мудар потез, али да није у довољној мери консултована безбедносна компонента.

-Таква посета се не најављује – додао је Пашански и приметио да је би се морале активирати безбедносне слжбе пријатељских земаља које су присутне на терену.

Новинар Предраг Јеремић оцењује да би обавештајне службе могле имати информације које ће расветлизи овај случај.

– Сигурно је нека оперативна служба прислушкивала Ивановића, само је питање шта ће учинити…- рекао је Јермич и додао да га не чуди то што приштинске институције одбијају сарадњу са Србијом јер имају одличне стручњаке.

Јеремић сумња у веродостојност полицијске истраге. – Да аутомобиле прави траг, или се тако отежава истрага? – запитао је Јеремић који сматра да је одлука председника да оде на KиМ, храбар потез.

Пинк

Поделите:

1 коментар

  1. Hm,hmm..mnogo dugacko za citanje,stao sam kod “ kontra propagande“.. secam,se,nekog teksta,i “ omrazenog diktatora“, da je,sradnicima,rekao,nije bas citirano,,a,Spasicbto zna bolje..“ pa,boga mu poljubim,to znaci,da mi moramo ici,van kod njih u evropu“…dali,pistolji,da li snajperi,nisam strucnjak,ali nije bila losa “ anti propaganda“..Neka,zive u strahu,kada izlaze iz kuce,nekacde osvrcu,sve jedno, siptari ili srbi…Lovostajmse ukida !!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here