PATRIJARH IRINEJ: Mi sedimo na svojoj stolici

Podelite:

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej rekao je u božićnom intervjuu za TV „Hram“ da je poznat stav Crkve o Kosovu i Metohiji i da još nije vreme da poglavar Rimokatoličke crkve poseti Srbiju.

Govoreći o položaju Srbije između Istoka i Zapada, patrijarh Irinej je naglasio da i vrh i narod i Crkva žele mir sa svima – mi sedimo na svojoj stolici i sa te stolice znamo ko su nam prijatelji, ali se trudimo i sa drugima.

„Dosta su nas bombardovali, dosta smo ratovali sa njima“, poručio je patrijarh Irinej u intervjuu koji će večeras biti u celini emitovan.

Odgovarajući na pitanje o položaju SPC u regionu, ukazao je da ima dosta problema, ali da nisu nerešivi.

Danas se dešava mnogo nemilih događaja, ocenio je patrijarh Irinej i dodao da „crkva u Hrvatskoj ćuti“.

Povodom prilika u Makedoniji, patrijarh Irinej je rekao da predstavlja „nezrelost“ to što je kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva učinila, „tražeći da im majka crkva“ bude Bugarska pravoslavna crkva.

Patrijarh Irinej smatra da nije još vreme da poglavar Rimokatoličke crkve poseti Srbiju.

Baš zbog tih istorijskih odnosa, koji su još sveži i bliski, smatramo da još tome nije prilika, objasnio je patrijarh Irinej.

Komentarišući unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, podsetio je da se „Crkva već izjasnila“.

„Mi ne možemo da zamislimo Srbiju bez Kosova i Metohije“, istakao je patrijarh Irinej i najavio da će i u Božićnoj poslanici govoriti o značaju Kosova i Metohije.

Na pitanje o problemima savremenog društva, poglavar SPC kaže da ne vidi smisao rijaliti programa i čudi se što je tako nešto dozvoljeno.

„Porodica je u vrlo, vrlo, velikoj krizi, ne samo porodica, razbijeno je i društvo. Takvo društvo, nažalost, nema budućnost“, upozorio je patrijarh Irinej.

Govoreći o značaju Božića, istakao je da je to veliki, sveradosni praznik, ne samo ljudi već i praznik sve vidljive, stvorene Božje tvari.

Patrijarh Irinej prisustvovaće na Badnji dan, 6. januara, paljenju badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, i služiti svečano bdenije u kripti Hrama.

Dan kasnije, na Božić, 7. januara, služiće u kripti Hrama Svetog Save liturgiju i zatim prelomiti česnicu na platou ispred Hrama.

RTS, Fonet
Podelite:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here